Sociale dienstverlening

Persoonsvolgend budget

Het persoonsvolgend budget wordt toegekend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan je ondersteunen met het indienen van je aanvraag.

Wat is het persoonsvolgend budget?

Meerderjarige personen met een handicap die nood hebben aan intensieve zorg kunnen dit budget gebruiken om hun zorg en ondersteuning te organiseren en te betalen. Het bedrag varieert van 10.000 tot 85.000 euro per jaar, afhankelijk van je noden. Je kunt het budget cash besteden, met vouchers bij zorgaanbieders die erkend zijn door het VAPH, of allebei.

De zorg en ondersteuning kun je inkopen binnen je eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders.

Wie komt in aanmerking voor een persoonsvolgend budget?

Het persoonsvolgend budget (PVB) is bedoeld voor personen die door hun handicap intensieve of frequente ondersteuning nodig hebben. Je kunt een persoonsvolgend budget aanvragen vanaf de leeftijd van 17 jaar. Om in aanmerking te kunnen komen voor een persoonsvolgend budget moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Er moet ook nagegaan worden of je geholpen kunt worden via de reguliere hulp en de rechtstreeks toegankelijke hulp.

Hoe vraag je een persoonsvolgend budget aan?

Om het budget aan te vragen moet je 3 stappen doorlopen. Roep gerust de hulp in van onze Dienst Maatschappelijk Werk om je hierbij te helpen.

  1. Breng je hulp in kaart: bekijk welke hulp je vandaag al krijgt, en welke andere ondersteuning je nog wilt.
  2. Vul jouw ondersteuningsplan persoonsvolgend budget in en dien het in bij het VAPH.
  3. Laat onze maatschappelijk werker jouw multidisciplinair verslag opmaken en jouw aanvraag verder afhandelen met het VAPH.

De Vlaamse toeleidingscommissie zal dan beslissen over jouw erkenning als persoon met een handicap, én een prioriteitengroep toekennen aan jouw vraag.

In deze video wordt eenvoudig uitgelegd hoe een aanvraag voor een persoonsvolgend budget verloopt.

Waarmee kan onze Dienst Maatschappelijk Werk jou helpen?

Onze maatschappelijk werkers kunnen je helpen met elke stap voor de aanvraag van een persoonsvolgend budget. Zij kunnen:

  • aftoetsen met jou of je in aanmerking komt voor een persoonsvolgend budget
  • jou helpen met het in kaart brengen van je hulp
  • jou informeren over het zorgaanbod, zowel voor reguliere hulp als rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) 
  • jou helpen met de opmaak van het ondersteuningsplan en het indienen ervan
  • jouw multidisciplinair verslag opmaken en de inschaling van je zorgzwaarte doen

Nuttige linken

Sociale tegemoetkomingen

Advies op maat via video 

Stel je vraag aan een klantenadviseur en krijg persoonlijk advies. Plan een videogesprek wanneer het jou past. Je ziet meteen de beschikbaarheid en hoeft nooit lang te wachten.

Maak een afspraak

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jou past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena