Sociale dienstverlening

Integrale jeugdhulpverlening

In het kader van het decreet integrale jeugdhulp vervult onze Dienst Maatschappelijk Werk een ondersteunende rol voor minderjarigen met een (vermoeden van) handicap.

Wat is integrale jeugdhulp?

Het decreet integrale jeugdhulp zorgt ervoor dat jongeren die ondersteuning nodig hebben makkelijker de juiste hulp vinden. Hulp waarbij de jongere centraal staat en waarbij er samen met ouders en hulpverleners naar oplossingen wordt gezocht. In de jeugdhulpverlening maakt men een onderscheid tussen twee soorten jeugdhulp:

  • Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp is mogelijk wanneer een jongere met een (vermoeden van) handicap beperkte, maar extra ondersteuning nodig heeft: thuisbegeleiding, beperkte opvang of verblijf. Om deze hulp aan te vragen kun je contact opnemen met de zorgverstrekker. Je hoeft hier geen aanvraagprocedure te doorlopen bij de intersectorale toegangspoort.
  • Sommige hulp is zo ingrijpend, dat het niet rechtstreeks toegankelijk is. Dit noemt niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp via de intersectorale toegangspoort.
    Bij voorbeeld wanneer een jongere met een (vermoeden van) handicap, of met een langdurige en intensieve handicap specifieke hulp nodig heeft, zoals een verblijf in een multifunctioneel centrum. Die hulp is vaak langdurig, intensief en gespecialiseerd, en kan enkel aangeboden worden door een instelling die hiervoor erkend is door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Om hierop een beroep te doen, moet je een aanvraagprocedure doorlopen bij de intersectorale toegangspoort.

Meer weten over integrale jeugdhulpverlening in Vlaanderen? Bekijk de video over jeugdhulp.

Waarmee kan onze Dienst Maatschappelijk Werk jou helpen?

Onze maatschappelijk werkers kunnen je verder helpen met vragen van of over minderjarigen met een (vermoeden van) handicap. Zij kunnen:

  • ondersteuning bieden in dossiers voor zorgtoeslag (vroegere verhoogde kinderbijslag).
  • jou bijstaan in je zoektocht naar het meest geschikte hulpmiddel of woningaanpassing. Dit gaat van informeren, adviseren tot de opmaak van het dossier om de nodige tussenkomst aan te vragen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).
  • jou helpen met de aanvraag voor een persoonlijk assistentiebudget (PAB), voor toegang tot opvang of voor een verblijf in een multifunctioneel centrum (MFC). 

Heb je hulp nodig? 

Krijg je als minderjarige met een (vermoeden) van handicap momenteel een beperkte ondersteuning vanuit een bepaalde dienst en blijkt dit niet voldoende te zijn? Heb je nood aan intensief gespecialiseerde hulp? Onze maatschappelijk werkers kunnen jou en je naasten bijstaan. 

Neem gerust contact op met onze Dienst Maatschappelijk Werk. Onze medewerkers willen je graag informeren, ondersteunen en begeleiden in jouw zoektocht naar specifieke hulp of naar hulpmiddelen op maat van jouw handicap. 

Sociale tegemoetkomingen

Advies op maat via video 

Stel je vraag aan een klantenadviseur en krijg persoonlijk advies. Plan een videogesprek wanneer het jou past. Je ziet meteen de beschikbaarheid en hoeft nooit lang te wachten.

Maak een afspraak

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jou past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena