Sociale dienstverlening

Hulpmiddelen via het VAPH

Het VAPH geeft tegemoetkomingen voor hulpmiddelen en aanpassingen aan personen met een blijvende beperking. Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan jou helpen je met het opstellen van je dossier bij het VAPH.

Over welke hulpmiddelen gaat het?

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) biedt ondersteuning aan personen met een beperking. Die beperking kan lichamelijk, zintuigelijk, mentaal of psychisch zijn, maar moet langdurig en ernstig zijn en een invloed hebben op de sociale integratie.

Als persoon met een beperking kan het moeilijk zijn om bepaalde activiteiten uit te voeren. Bepaalde hulpmiddelen en aanpassingen kunnen in dit geval helpen om die activiteiten makkelijker uit te voeren. Zo kun je met een hoog-laagbadzit vlot in en uit het bad komen, en met een beeldschermloep kun je tekst vergroot lezen. Denk ook aan een trilwekker om gewekt te worden, een aangepaste woning, een aangepaste auto, of aanpassingen om de computer te kunnen gebruiken.

Op www.hulpmiddeleninfo.be geeft het VAPH jou advies bij de keuze van hulpmiddelen.

Wie komt in aanmerking?

Ben je jonger dan 65 jaar en heb je een blijvende beperking? Dan kun je een beroep doen op de dienstverlening van deze Vlaamse overheidsinstelling en hiervoor een tegemoetkoming aanvragen. Om in aanmerking te komen voor deze hulpmiddelen moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

Hoe vraag je de tegemoetkoming voor hulpmiddelen aan?

Als je hulpmiddelen of aanpassingen aanvraagt, is het heel belangrijk dat je eerst jeaanvraag indient en pas daarna het hulpmiddel of de aanpassing aankoopt.

Om de procedure op te starten, moet je contact opnemen met een multidisciplinair team (MDT) dat erkend is om personen met een beperking te begeleiden bij hun aanvraag. Aangezien onze Dienst Maatschappelijk Werk een erkend MDT is, kun je hiervoor bij ons terecht.

Waarmee kan het MDT van onze Dienst Maatschappelijk Werk jou helpen?

Het multidisciplinaire team bestaat uit maatschappelijk werkers, ergotherapeuten, maar ook een dokter en psycholoog nemen eraan deel.

  • We bieden ondersteuning bij de opstart van je dossier: we komen op huisbezoek en gaan na of je in aanmerking komt voor het aanbod van het VAPH.
  • We schrijven de nodige motivatierapporten en dienen ze elektronisch in bij het VAPH. 
  • Onze ergotherapeuten adviseren jou over hulpmiddelen en woningaanpassingen en begeleiden je bij de aankoop hiervan.
  • We helpen je ook met aanvragen voor minderjarigen

Wil je een contactpersoon opgeven voor jouw dossier?

Zorgt een partner, een familielid of een buur voor jouw administratie? Of ben je zorgbehoevend en regelt een mantelzorger alles voor jou? Dan is het vast nuttig dat ook wij jouw contactpersoon kunnen bereiken bij vragen over jouw dossier. Laat hiervoor je contactpersoon registreren in jouw dossier.

Rubriek Woningaanpassing-Shop

shopavita.be

Rubriek Langer comfortabel thuis

Moet de ergonomie van je woning beter aangepast worden aan je huidige noden? Deze producten uit onze gezondheidsshop shopavita.be helpen je verder.

Bekijk in de shop

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jou past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena