Sociale dienstverlening

Begeleiding bij dementie

In Vlaanderen hebben zo’n 100.000 mensen dementie. Afhankelijk van de fase waarin de persoon met dementie zich bevindt, wordt het na verloop van tijd alsmaar moeilijker om voor zichzelf te zorgen. Daarom is de steun van mantelzorgers broodnodig.

In Vlaanderen wonen maar liefst 65% van de mensen met dementie in hun vertrouwde thuisomgeving. Hier worden ze dagelijks bijgestaan door mantelzorgers en door ondersteunende thuiszorgdienstenEen goede begeleiding van zowel mensen met dementie als degenen die voor hen zorgen is daarom van essentieel belang.

Ook hiervoor kun je rekenen op Partena Ziekenfonds: onze Dienst Maatschappelijk Werk doet het nodige om mensen met dementie zo lang mogelijk te laten participeren aan de maatschappij.

Dementiekundigen

Al onze maatschappelijk werkers zijn opgeleide dementiekundigen. Personen met dementie en/of de mantelzorger kunnen met hen een zorgbegeleiding opstarten, waarbij alle nodige info en advies verstrekt wordt.

Onze dementiekundigen geven informatie en advies over financiële tegemoetkomingen, juridische aangelegenheden, administratieve ondersteuning, en ook psycho-sociale begeleiding en ondersteuning. Daarnaast bekijken ze welke mogelijkheden er zijn in de thuiszorg.

Welke zorgen kunnen wij helpen regelen?

Ben je mantelzorger en zorg je als partner, familielid of buur voor de administratie van een naaste?

Dan vind je het vast nuttig dat wij jou als contactpersoon kunnen bereiken bij vragen over het dossier van de persoon waarvoor je zorgt. Vraag hem of haar om jou te registreren als contactpersoon in zijn of haar ziekenfondsdossier.

Hoe omgaan met dementie?

De communicatie met iemand met dementie verloopt niet altijd vlot. Hoe ga je goed om met iemand met dementie? En wat kun je beter niet doen? In onze gratis gids 'Omgaan met dementie' vind je tips om als mantelzorger om te gaan met iemand met dementie.

Extra informatie en steun voor mantelzorgers

  • Familiegroep Dementie en Jongdementie van de Alzheimer Liga Vlaanderen: Open zelfhulpgroep voor familieleden en mantelzorgers. Naast informatie zorgt vooral het lotgenotencontact ervoor dat de mantelzorgers zich gesteund voelen.
  • Praatcafé dementie: Praatgroepen met professionals, regionaal georganiseerd. Je vind het aanbod in jouw regio op de Sociale Kaart.
  • Familieraad in het rusthuis: Dit is een soort ‘adviesorgaan’, waarin ook familieleden zetelen als 'spreekbuis' van de bewoners.
  • Dementie en nu: Lessenreeks rond psycho-educatie in een vaste groep.
  • Lokale dienstencentra: organiseren activiteiten, begeleidingen en vormingen, onder andere voor personen met dementie en mantelzorgers.
Begeleiding-dementie

shopavita.be

Optimale dementiezorg

In onze gezondheidsshop shopavita.be vind je producten die de zelfredzaamheid stimuleren en de zorgtaak voor de mantelzorger comfortabeler maken.

Bekijk in de shop

Blog en nieuws

Gezond advies en het laatste gezondheidsnieuws

Dementie voorkomen

Kan je dementie voorkomen? 4 tips

Heel wat Belgen krijgen ooit te kampen met dementie. Wat als we dit aantal nu eens zouden kunnen verminderen? Hoewel dementie heel wat oorzaken kent, kun jij ook inspanningen leveren om dementie op een afstand te houden. Preventie is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen dementie. 

Mantelzorger

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena