Terugbetaling verstrekkingen

Terugbetalingen aanvragen? Zo doe je dat!

Bij Partena Ziekenfonds maken we het je graag zo makkelijk mogelijk. Ook voor je terugbetalingen. Maar hoe vraag je ze precies aan? Heel wat aanvragen kun je momenteel makkelijk digitaal doen. Maar sommige moet je ons nog via de post bezorgen. We zetten alvast voor jou de opties op een rij. 

Soorten terugbetalingen

1. Bewijs van eAttest van je huisarts

 • Een eAttest (elektronisch doktersbriefje) is extra handig, want je terugbetaling wordt automatisch tussen je huisarts en je ziekenfonds geregeld.
 • Je arts geeft je een bewijsstuk van het eAttest mee als betaalbewijs. Dit hoef je ons niet te bezorgen.
 • Je ontvangt de terugbetaling binnen de 3 werkdagen.


Krijg jij nog steeds een papieren getuigschrift van je huisarts?

Vraag je dokter gerust wanneer hij of zij overstapt naar het eAttest. Want 6 op 10 van de Belgische huisartsen kozen ondertussen al voor dit handige elektronische doktersbriefje. Patiënten reageren alvast positief: geen gedoe met kleefbriefjes en enveloppen, geen verloren doktersbriefjes en de consultatie is veel sneller terugbetaald. Trouwens, ook voor huisartsen is het eAttest een pak eenvoudiger.

2. Doktersbriefje, of papieren getuigschrift voor verstrekte hulp

 • Het papieren getuigschrift van je arts, tandarts, kinesist of een andere arts-specialist mogen we wettelijk gezien alleen verwerken als je ons het originele document bezorgt.
 • Doe dat eenvoudig via de brievenbus van je Partena Ziekenfonds-kantoor of via een Partena Ziekenfonds-brievenbus in je buurt. Bekijk het overzicht.
 • Gewoon opsturen? Dat kan ook: Partena Ziekenfonds, Sluisweg 2 bus 1, 9000 Gent.
 • Niet vergeten: kleef op elk document altijd een kleefbriefje van de patiënt. Zo vinden we het juiste dossier meteen terug.
 • Getuigschriften voor verstrekte hulp blijven 2 jaar geldig. Dit betekent dat je ze aan je ziekenfonds moet bezorgen binnen de twee jaar na het einde van de maand waarin de zorg werd verleend. Nadien zijn ze verjaard en kunnen ze niet meer worden terugbetaald.

3. Terugbetaling van een Partena-voordeel aanvragen

 • In de meeste gevallen moet je voor de terugbetaling van een Partena-voordeel een terugbetalingsformulier invullen. 
 • Op het terugbetalingsformulier vind je richtlijnen om een terugbetaling correct aan te vragen, en of er bepaalde bewijsstukken nodig zijn.
 • Bezorg ons het terugbetalingsformulier en de bewijsstukken: 
 • Terugbetalingsformulieren voor Partena-voordelen blijven 2 jaar geldig. Dit betekent dat je ze aan je ziekenfonds moet bezorgen binnen de twee jaar vanaf de datum waarop het voordeel werd toegekend. Nadien zijn ze verjaard en kunnen ze niet meer worden terugbetaald.

4. Terugbetaling voor Hospitalia, Medicalia en Dentalia Plus

 • Bezorg ons bij elke aanvraag een ingevuld en ondertekend terugbetalingsformulier.
 • Gebruik altijd een recent terugbetalingsformulier: Hospitalia - Medicalia - Dentalia Plus. Zo zijn de richtlijnen zeker juist.
 • Bezorg ons het ingevulde en ondertekende formulier, samen met de bewijsstukken van je kosten, per post of via een Partena-brievenbus.

NIEUW! Voor de Hospitalia-verzekeringen kun je vanaf nu ook je documenten digitaal doorsturen.

Weten of een terugbetaling is gestort?

Hou er rekening mee dat niet alle terugbetalingsaanvragen op hetzelfde moment terugbetaald worden, ook al heb je ze samen aan ons bezorgd. Het is dus mogelijk dat je vandaag de ene terugbetaling ontvangt, en pas later de andere.

Op MijnPartena vind je sowieso een handig overzicht van al je terugbetalingen. Je kunt ook een pdf aanvragen met een terugbetalingsoverzicht voor jezelf en voor je personen ten laste: per verzekering, per verstrekker, per datum van verstrekking en per datum van uitbetaling.

Je kunt er zelfs voor kiezen om een terugbetalingsmail te ontvangen, telkens als er een terugbetaling werd uitgevoerd. Activeer deze melding via sms of e-mail op MijnPartena.

Vraag en antwoord

 • Kan ik vooraf zien hoeveel het ziekenfonds terugbetaalt?
 • Is mijn zorgverstrekker geconventioneerd?
 
Getuigschrift

Selfservice in MijnPartena

Volg je terugbetalingen eenvoudig op via MijnPartena, jouw online ziekenfonds.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena