Wettelijke ziekteverzekering

Derdebetalersregeling

Dankzij de derdebetalersregeling betaal je enkel jouw deel van de kosten aan je zorgverlener (arts, tandarts, kinesitherapeut, apotheker, ...).

Als je zorgverlener de derdebetalersregeling toepast, dan betaal je hem alleen het bedrag dat voor jouw rekening is (het remgeld) en eventueel een supplement als de zorgverlener niet-geconventioneerd is. Je schiet de tegemoetkoming van de ziekteverzekering niet voor. Je ziekenfonds zal die tegemoetkoming rechtstreeks aan de zorgverlener betalen. Je hoeft dus geen getuigschriften voor verstrekte hulp naar je ziekenfonds sturen.

Wanneer heb je recht op de derdebetalersregeling?

Iedereen heeft recht op die regeling als je in het ziekenhuis opgenomen bent, en in de meeste gevallen bij de apotheker.

De huisarts kan de sociale derdebetalersregeling toepassen bij bepaalde categorieën van rechthebbenden, waaronder personen met een chronische aandoening (statuut chronische aandoening).

De huisarts is verplicht om de derdebetalersregeling toe te passen voor de patiënten die de verhoogde verzekeringstegemoetkoming genieten. Deze maatregel is wel niet van toepassing bij huisbezoeken.

De tandarts kan de derdebetalersregeling toepassen voor tandzorg voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Volledig terugbetaald is niet altijd volledig gratis

Als je arts zich niet houdt aan de tarieven die officieel afgesproken zijn met de ziekenfondsen (niet-geconventioneerde arts), dan betaal je mogelijk een supplement uit eigen zak.

Wil je weten of je arts geconventioneerd is? Zoek het op met onze tool Zorgverstrekker opzoeken.

 

Zorgverstrekker zoeken

Zoek een zorgverstrekker

Gebruik onze tool

Op zoek naar een zorgverstrekker in je buurt? Wil je weten of een zorgverstrekker geconventioneerd is of niet? Zoek een zorgverstrekker op naam, gemeente of discipline.

Ga zelf aan de slag

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena