Medische akkoorden

Terugbetaling van geneesmiddelen gebruikt bij vruchtbaarheidsstoornissen

In België kent bijna één op zes koppels vruchtbaarheidsproblemen. De wettelijke ziekteverzekering voorziet een terugbetaling via een forfait van farmaceutische specialiteiten die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsstoornissen van vrouwen.

Het forfait is een vast bedrag per indicatie, behandeling of onderzoek, ongeacht de eigenlijke kostprijs van de gebruikte farmaceutische specialiteit. In sommige gevallen is de terugbetaling volledig en betaal je niets. In andere gevallen is de terugbetaling gedeeltelijk en je moet jouw persoonlijk aandeel (remgeld) betalen.

Om recht te hebben op een terugbetaling van het forfait, moet je een medisch akkoord krijgen van de adviserende arts van je ziekenfonds.

Voorwaarden

Enkel vrouwen jonger dan 43 jaar kunnen een IVF-behandeling krijgen. Het gaat om vruchtbaarheidsstoornissen van vrouwen in het kader van:

  • in-vitro fertilisatie
  • eicel(len)donatie
  • follikelgroeistimulatie behandeling of een intra-uteriene inseminatie behandeling (IUI).

Hoe vraag je een medisch akkoord aan?

  1. De behandelende arts geeft jou het aanvraagformulier. Jouw arts zal de bewijsmiddelen (dat de terugbetalingsvoorwaarden nageleefd zijn) bij het voorschrift bewaren in jouw medische dossier.
  2. Bezorg het ingevulde aanvraagformulier aan je ziekenfonds.
  3. De adviserende arts  van je ziekenfonds onderzoekt de aanvraag en kan jouw behandelende arts altijd om bijkomende bewijsmiddelen vragen.
  4. Indien de adviserende arts de terugbetaling toestaat, dan ontvang je een ‘machtiging’. Jouw behandelende arts vult een formulier in voor de facturatie en bezorgt dat aan de ziekenhuisapotheker.

Indien de adviserende arts de terugbetaling niet toestaat, dan word je ook hiervan op de hoogte gebracht.

Wat betaalt de patiënte?

In sommige gevallen is de terugbetaling volledig en betaalt de patiënte niets. In andere gevallen is de terugbetaling gedeeltelijk en betaalt de patiënte haar persoonlijk aandeel (remgeld).

Opgelet, bij bepaalde behandelingen kunnen de kosten hoog oplopen. Je vraagt dus best vooraf welke bijkomende kosten er kunnen aangerekend worden.

onlinekantoor thuis

Selfservice in MijnPartena

Volg de status van je medische akkoord

Wacht je op een medisch akkoord voor de terugbetaling van een geneesmiddel, materiaal, of medische zorg? Via MijnPartena, jouw online ziekenfonds, kun je de status ervan perfect volgen.

Naar MijnPartena

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena