Vaccins: vragen en twijfels

De COVID-19-gezondheidscrisis heeft het belang van vaccinatie in de hele wereld aangetoond. En toch blijven er heel wat onwaarheden  en misverstanden circuleren over het onderwerp. Een antwoord op veel voorkomende vragen over vaccinatie.

Test je kennis over vaccins!

Maak de juiste keuzes 

Je goed informeren over vaccins is van groot belang om de juiste keuzes te kunnen maken. We maken je graag wegwijs naar betrouwbare informatie.

Vragen of twijfels over vaccins?

Voor veel ouders is vaccineren vanzelfsprekend. Maar sommigen hebben vragen: over de werkzaamheid, de mogelijke bijwerkingen, … Ze zoeken antwoorden op internet en ze praten erover met hun vrienden en familie, maar krijgen soms tegenstrijdige informatie.

 • Praat erover met je arts 

  Dat je vragen hebt over vaccins, bezorgd bent over het effect en meer informatie zoekt, is normaal en te begrijpen. Vaccinaties nemen immers een belangrijke plaats in in je leven, en dit al vanaf heel jonge leeftijd. Twijfel je of wil je meer weten? Praat erover met je arts. Hij/zij kan op een onbevooroordeelde en correcte manier antwoorden op de vragen die je je stelt of je doorverwijzen naar een betrouwbare bron van informatie.
 • Zoek betrouwbare informatie 

  Het is belangrijk dat je over voldoende informatie beschikt die wetenschappelijk onderbouwd is, zodat je een bewuste keuze kunt maken. Er bestaan meerdere Belgische infosites die betrouwbaar en up to date zijn.  Je vindt ze verder op deze pagina.
 • Opinies versus feiten

  In je zoektocht kom je misschien op internet of via sociale media ook veel persoonlijke meningen of opinies over vaccinatie tegen. Het is niet altijd gemakkelijk om te beoordelen of wat via deze websites verspreid wordt, klopt. Je vertrouwt er beter niet blindelings op: de informatie kan onbetrouwbaar of niet correct zijn, of gebaseerd op ‘geruchten’ of meningen en niet op wetenschappelijke feiten. Er circuleren veel fabels en mythes over vaccinaties op internet. Ook daarom is het belangrijk om betrouwbare bronnen te raadplegen. 

 • Vragen over het coronavaccin

  Waarom is het er zo snel? Is het wel voldoende getest? Zeker over het coronavaccin heb je misschien terechte vragen en twijfels. Lees hier wat je moet weten over het coronavaccin.
 

Deel je vragen en twijfels met je arts

Als je vragen hebt over vaccinatie, neem dan contact op met je behandelende arts of pediater die je kind opvolgt. Ze kunnen je betrouwbare informatie bezorgen, die rekening houdt met de algemene gezondheid van je kind.
 

Betrouwbare bronnen

Download de brochure Vaccinaties bij kinderen

Misverstanden over vaccins

Er circuleren heel wat vooroordelen of fake news over vaccins. Hier alvast 3 misverstanden op een rij, maar er zijn er heel wat meer. Wat weet jij over vaccins? Doe de test en kom het te weten!

"Het heeft geen zin om te vaccineren tegen ziektes die niet meer bestaan bij ons." - FOUT 

 • Tot na de Tweede Wereldoorlog waren polio-epidemieën de schrik van onze contreien. Vandaag weten velen niet meer wat polio is en twijfelen ze aan het nut van de vaccinatie. Maar het is niet omdat een ziekte 'verdwenen' is dat de verantwoordelijke ziektekiem niet meer bestaat. Om te vermijden dat de ziekte opnieuw vaker voorkomt, is het juist belangrijk om te blijven vaccineren. 

"Vaccins maken je immuunsysteem minder sterk." - FOUT

 • Vaccins zijn geen last voor het lichaam, zelfs niet voor baby's. Ons immuunsysteem is in staat zich te verdedigen tegen een groot aantal microben. Vaccins zorgen niet voor een overbelasting of een verzwakking van je immuunsysteem. Zelfs als je alle basisvaccins in één keer zouden toedienen, zou je maar 0,1% van het hele immuunsysteem aanspreken.

"Het mazelenvaccin veroorzaakt autisme." - FOUT

 • Het mazelenvaccin is volledig veilig. Het verband tussen het mazelenvaccin en autisme werd meer dan 20 jaar geleden in een artikel aangehaald. Dat werd intussen echter wetenschappelijk volledig betwist. De hoofdonderzoeker van dit artikel is geschorst als arts en de andere onderzoekers ondersteunen hun theorie van toen niet meer. Er zijn sindsdien ook al tal van studies gepubliceerd die het verband tussen autisme en het mazelenvaccin ontkrachten. 
 
Feiten en fabels over vaccins: test nu je kennis!
 

De mazelen: de terugkeer

Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg is de vaccinatiegraad voor bepaalde vaccins in België onvoldoende. Voor mazelen raadt de Wereldgezondheids-organisatie bijvoorbeeld twee vaccindosissen aan voor minstens 95 % van de bevolking, maar dit percentage wordt momenteel alleen voor de eerste dosis bereikt.

Voor de tweede dosis, ligt het percentage in Wallonië en Brussel onder de 75 % en in Vlaanderen op 93,4% (2016), wat de met perioden terugkerende mazelenepidemieën in België verklaart. 

Hoeveel kost een vaccin?

Sommige vaccins zijn gratis, andere worden dan weer gedeeltelijk terugbetaald door je ziekenfonds. 
Lees er meer over