Press room

3 op 4 Vlamingen veranderde nog nooit van ziekenfonds

Slechts een kwart van alle Vlamingen veranderde ooit al van ziekenfonds. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Partena Ziekenfonds. Aan de basis ligt een gebrek aan kennis van de diensten en mogelijkheden van het ziekenfonds. Nochtans krijgen ziekenfondsen een almaar belangrijkere rol.

Zorgsector versus energiesector

Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat Vlamingen halsstarrig vasthouden aan hun ziekenfonds. Maar liefst 72% is nog nooit veranderd. En het overgrote deel van wie wel al veranderde, deed dat slechts 1 keer (91%). Velen blijven immers bij hetzelfde ziekenfonds aangesloten als hun ouders. Uit het onderzoek blijkt ook dat het inzicht in de taken en diensten van een ziekenfonds beperkt is, en dan vooral bij jonge gezonde mensen.

Een groot contrast met de energiesector, waar men nochtans niet zo lang geleden in hetzelfde bedje ziek was. Verschillende initiatieven trokken deze markt compleet open. Ondertussen bekijkt de Vlaming zijn energieleverancier kritisch: maar liefst 62 procent van de Vlamingen wisselde ondertussen al meerdere keren van energieleverancier, zo blijkt. Ook de bankensector is de laatste jaren enorm geëvolueerd.

Stijgende verwachtingen

Partena Ziekenfonds ziet ook de zorgsector dezelfde kant op gaan. Consumenten worden steeds kritischer. Ze kijken met toegenomen verwachtingen naar de dienstverlening van een ziekenfonds. Daarbij rekenen ze voornamelijk op vriendelijke en behulpzame medewerkers (78 procent), duidelijke communicatie (77 procent) en kennis en expertise (77 procent).

Anno 2018 mag je méér verwachten van je ziekenfonds,” zegt Sarah Masschelein, woordvoerster van Partena Ziekenfonds. “Ziekenfondsen moeten consumenten duidelijker informeren over zijn rechten, plichten en welke keuzes mogelijk zijn. Elke levensfase vraagt om een benadering op maat, en die individuele aanpak zal in de toekomst nog toenemen. Meer dan alleen de uitvoerder van terugbetalingen; transformeert een ziekenfonds stilaan van boekhouder naar adviseur die de consument wegwijs maakt doorheen het volledige zorgaanbod. Uiteraard willen we snel en correct uitbetalen, maar onze toegevoegde waarde zit vooral in advies geven. Of het nu gaat om langer thuis kunnen blijven wonen, je begeleiden bij arbeidsongeschiktheid of kersverse ouders adviseren.”

Het ziekenfonds van de toekomst

Bovendien wordt het zorglandschap ook steeds complexer, waardoor ziekenfondsen – als neutrale partners- een belangrijke adviserende rol te spelen hebben. Dat ziekenfondsen er binnen 10 jaar anders zullen uitzien, is zeker. “Steeds meer zorg gebeurt, bijvoorbeeld, niet binnen ziekenhuisopname, of men verlaat het ziekenhuis sneller. De cijfers van langdurige arbeidsongeschiktheid stijgen, en er wordt volop ingezet op herintegratie op de werkvloer. Het aantal chronisch zieken stijgt. Er zijn steeds meer mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen, en de Vlaamse sociale bescherming werd volledig hervormd. Dan is het belangrijk je weg te vindendoor alle zorgverstrekkers, subsidies, terugbetalingen etc. en objectief advies te krijgen, ” zegt Sarah Masschelein. “En dan sta je toch meer stil bij wie de juiste partner is. Iedereen verwacht iets anders van zijn leven, dus iedereen verwacht iets anders van zijn ziekenfonds. Wij merken dat er meer beweging in de markt komt, en dat niet-klassieke ziekenfondsen zoals wij, groeien.

Download de backgrounder "Vlaming en zijn ziekenfonds".

Over Helan

Helan is ontstaan uit OZ Groep en Partena Ziekenfonds, Kinderopvang en Hulp in huis. De fusie van beide bedrijven zal rond zijn op 1 januari 2022. Zo’n 5.000 werknemers werken voor de groep, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. 

Bij Helan Huishoudhulp werken meer dan 3.600 huishoudhulpen met dienstencheques. Het bedrijf telt zo’n 30.000 klanten en situeert zich daarmee in de top tien van Vlaamse dienstenchequebedrijven. 

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen en biedt eveneens betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen aan. 

Helan Kinderopvang heeft 51 kinderdagverblijven en 90 onthaalouders onder zijn hoede, en vangt meer dan 2000 kinderen op. 

Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is.

Ook Heyo, een fusie van Idee Kids en Kriebels en Kuren van OZ, behoort tot de Helan-groep. Heyo biedt jaarlijks aan zo’n 36.000 deelnemers overal in Vlaanderen kampen met en zonder overnachting aan. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena