#mijnslaap

1 op 2 mensen slaapt slecht en slapeloosheid is vandaag een groeiend probleem. Met #mijnslaap wil Partena Ziekenfonds je aan een verkwikkende nachtrust helpen. Test hier alvast je kennis over slaap!

mijnslaap

Een goede nachtrust start overdag

Alles wat je overdag doet, hoeveel stress je hebt, of je beweegt en zelfs wat je eet en drinkt heeft een invloed op je nachtrust straks. Ontdek wat je overdag kan doen voor een goede nachtrust. Met tips uit het boek ‘De kracht van slapen’ van neuroloog Inge Declercq. 

SLAPEN IS EEN BASISBEHOEFTE

Net als gezond eten en genoeg bewegen is goed slapen een basisingrediënt van een goede gezondheid. Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Maar heb je gedurende langere tijd last van slapeloosheid of slaapproblemen, dan krijg je zeker de rekening gepresenteerd. 

Op lange termijn kan te weinig slaap hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem in de hand werken.

MEER LICHT, BETER SLAPEN

Om goed wakker te zijn en veel energie te hebben, moet je biologische klok licht krijgen. Licht zorgt ervoor het het signaal om wakker te zijn naar je hersenen wordt gestuurd. Overdag heb je vooral nood aan licht met een sterke intensiteit. Geen kantoorlamp dus, wel daglicht. Probeer zoveel mogelijk licht op te zoeken tijdens het eerste 2/3 deel van de dag. Ga ‘s morgens naar buiten, doe 's middags een ommetje, en ga tijdens je pauze gewoon even buiten staan turen naar de heldere hemel. Hoe meer daglicht overdag, hoe beter je slaapt.

TEST JE KENNIS OVER SLAAP

Ken jij de geheimen van een goede nachtrust? Ontdek 11 feiten en fabels over een gezonde slaap.

HET SLAAP-WAAKWIEL

Je kent het vast: een slechte nacht beïnvloedt je dag: je bent prikkelbaar, hebt meer zin in zoet en vet… Maar het werkt ook omgekeerd: je dag beïnvloedt je nacht! Het is een wiel met 2 kanten, slaap en waak. Ze hebben elkaar nodig en beïnvloeden elkaar. Daarom is het zo belangrijk om je dag zo goed mogelijk in te richten, zodat je slaap ook beter wordt. De belangrijkste factoren die je slaap beïnvloeden zijn licht, beweging, stress, en voeding. 

BEWEGING: ELKE STAP TELT

Onderzoek toont dat te weinig beweging insomnie in de hand werkt. Slaap je slecht, dan is het belangrijk om de vicieuze cirkel van moeheid, minder beweging en minder buitenlucht te doorbreken. Bewegen mag je daarbij in de brede zin bekijken, elke stap telt.
Een wandeling na de lunch, een avondwandeling, sporten, met de fiets naar het werk, maar ook gewoon regelmatig rechtstaan en stretchen zullen je helpen om je slaap te verbeteren. 's Ochtends bewegen blijkt het beste effect te hebben op slaap. Intensief laat sporten zou dan weer een negatieve invloed kunnen hebben op je slaap, maar niet bij iedereen. Ga je soms laat sporten en slaap je prima? dan is er geen reden om daarmee te stoppen.
 

STRESS HOUDT JE WAKKER

Een grote hoeveelheid stress overdag, zonder uitlaatkleppen, zorgt ervoor dat je waak meeneemt naar je slaap. Je zal met andere woorden 's nachts te veel wakker zijn.
Stress beperken en onder controle houden zal je lichaam en geest op een positieve manier stimuleren. Zorg overdag dus regelmatig voor stressreductie voor een serene nacht. Beproefde manieren om stress te verminderen zijn ademhalingsoefening, zoals buikademhaling of de hartcoherentietechniek. Ook yoga of mindfulness kunnen soelaas brengen.
 

SLAPEN KUN JE LEREN

Hoewel heel wat mensen ’s nachts wakker liggen, ondernemen ze toch vaak geen actie om iets aan dat probleem te doen. Dokter Fanielle: “Er bestaan oplossingen voor de meeste slaapproblemen. De boodschap is: blijf er vooral niet mee rondlopen." Partena Ziekenfonds helpt je hier alvast op weg: doe onze slaaptest, lees het ebook met slaaptips van onze experten, of informeer je over slaaptherapie. Partena Ziekenfonds ondersteunt je met een terugbetaling.

WARME MELK MET HONING

Je kent het vast: niet kunnen slapen na een zware maaltijd, of wakker liggen door die laatste espresso 's avonds. Niet alleen wat je eet, ook wanneer je eet beïnvloedt je slaap.

Hoe meer ritme en regelmaat in je maaltijden, hoe beter je zal slapen, en hoe meer je interne klokken in balans zijn. En ja, een warme kop melk kan echt helpen om in slaap te geraken! Lees meer over voeding en slaap. 

ACUTE OF CHRONISCHE SLAPELOOSHEID?

Er bestaan twee soorten slapeloosheid: acute en chronische. Dokter Fanielle, neuroloog aan het universitair ziekenhuis van Luik: “Acute slapeloosheid duurt minder dan 3 maanden en is beperkt tot 3 slapeloze nachten per week. Bijna de helft van de mensen krijgt er in de loop van zijn leven wel eens mee te maken."

Iemand met chronische slapeloosheid vertoont dezelfde kenmerken, maar slaapt langer dan 3 maanden slecht en heeft meer dan 3 slapeloze nachten per week. Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat heel wat mensen dan naar een slaapmiddel grijpen. Nochtans wordt chronische slapeloosheid in eerste instantie beter met cognitieve gedragstherapie voor insomnia behandeld. 

Jouw korting als Partena-klant

Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je steeds 10% korting op het assortiment van shopavita.be.
Op een selectie van materiaal tegen rug- en nekklachten krijg je zelfs 30% korting. 

slapen shopavita
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena