Nieuws Ziek
08 oktober 2021

deel

Ziektebriefjes voor enkele dagen ziekte binnenkort afgeschaft?

Hoewel we soms zelf kunnen inschatten in welke mate we ziek zijn en moeten uitzieken, is een bezoek aan de huisarts nodig om een ziektebriefje te kunnen voorleggen aan onze werkgever. Wat als dat niet meer nodig zou zijn?

De federale regering bekijkt nu of de plicht om een ziektebriefje in te dienen op het werk bij korte ziekte van enkele dagen, kan afgeschaft worden.  

Focus op langdurige ziekte 

Dokters geven zelf toe dat consultaties voor kortstondige ziektes geen meerwaarde heeft en enkel voor administratie dient. Patiënten weten zelf heel goed wat ze moeten doen en dat is simpelweg uitzieken. 

De afschaffing van ziektebriefjes voor kortstondige ziektes zou huisartsen meer tijd geven om te focussen op patiënten die ernstig of langdurig ziek zijn. “En dan zou de aandacht van alle artsen moeten gaan naar de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen die langdurig ziek zijn, toch nog kans krijgen op werk ", zegt Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. 

Misbruik blijft beperkt

Voor de werkgever gaat dit verder dan enkel administratie, maar ook het responsabiliseren van de werknemer. Er moet een manier gevonden worden voor de werknemer om duidelijk te maken dat die echt ziek is. Bijvoorbeeld door een persoonlijk contact met de werkgever. 

Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, zal het misbruik beperkt blijven; “In bedrijven die het verplichte briefje al op eigen houtje hebben afgeschaft, zie je dat het kort verzuim net afneemt.”

 

Lees ook

23 november 2021

De impact van corona op het ziekenfonds

Ook als ziekenfonds voelen we de impact van het coronavirus zeer hard. Meer en meer mensen worden ziek, waardoor onze medewerkers meer documenten moeten verwerken. Denk maar aan de terugbetaling van ziektebriefjes, het behandelen van uitkeringen en medische akkoorden. Helaas treft corona ook onze medewerkers, waardoor we met minder mensen meer werk moeten verzetten en minder telefonisch beschikbaar zijn. Je hebt misschien zelf al gemerkt dat de wachttijden oplopen als je ons belt.

We werken aan onze bereikbaarheid: de laatste maanden hebben we al 31 mensen aangeworven om onze teams te versterken en op korte termijn plannen we om nog 10 mensen aan boord te nemen. Zodat jij zo terug kunt rekenen op de service die je van ons gewend bent. We bedanken je alvast voor je begrip.

LAATSTE UPDATE: dinsdag 23 november 2021 (lees verder onder de foto)