Nieuws Ziek
19 november 2021

deel

Je hebt een loopneus, bent moe, hoest. Moet je je laten testen?

De herfst en koude temperaturen luiden de terugkeer van verkoudheden in. Maar is het gewoon een zware verkoudheid of is het COVID-19? Moet je je laten testen of niet? Misschien hoef je je dokter niet te storen: voer online een evaluatie uit en krijg zo nodig een code voor een PCR-test.

Een evaluatie uitvoeren en een CTPC-code ontvangen

Ben je ziek en vrees je dat je COVID-19 hebt opgelopen? Voortaan hoef je je arts niet meer te bellen om een CTPC-code te krijgen en een PCR-test of een snelle antigentest te laten uitvoeren. Het volstaat om online een evaluatie in te vullen, de Self Assessment Testing. Dit online formulier bevat een reeks vragen waarmee je kunt nagaan of een test nodig is. Als dat het geval is, kun je inloggen via de itsme-app of met behulp van je elektronische identiteitskaart. Het systeem zal daneen CTPC-code genereren, die je nodig hebt om je gratis te laten testen. 

Werklast van artsen verminderen

Heeft de Self Assessment Testing uitgewezen dat je je moet laten testen en heb je een code ontvangen om deze test te laten uitvoeren? Voortaan heb je de mogelijkheid om een PCR-test te laten uitvoeren in een centrum of labo, of om een snelle antigentest te laten uitvoeren in de apotheek. Beide opties zijn gratis, op voorwaarde dat je beschikt over een code en een afgedrukte of online versie van je Self Assessment Testing. Niet alle apotheken bieden deze dienst aan. Het is dus beter om eerst contact op te nemen met je apotheek om te weten of zij deze dienst aanbiedt en een afspraak te maken. De resultaten zijn binnen een uur beschikbaar.

Het doel van deze gratis sneltests in de apotheek, is de werklast van de huisartsen te verlichten. Door het hoge aantal besmettingen worden zij immers overspoeld met testaanvragen. Onthoud echter dat een vragenlijst een medisch onderzoek niet vervangt. Als je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort (zwangerschap, diabetes, hart-, nier, lever- of longziekte) of als je gezondheid snel achteruitgaat, neem dan altijd contact op met je arts. 

Meer info?

Vergeet niet dat je met alle vragen ook terecht kan bij het COVID-callcenter van jouw gewest:

  • Brussel: 02 214 19 19
  • Wallonië: 071 31 34 93
  • Vlaanderen: 078 78 78 50
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 0 32 
 

Lees ook

23 november 2021

De impact van corona op het ziekenfonds

Ook als ziekenfonds voelen we de impact van het coronavirus zeer hard. Meer en meer mensen worden ziek, waardoor onze medewerkers meer documenten moeten verwerken. Denk maar aan de terugbetaling van ziektebriefjes, het behandelen van uitkeringen en medische akkoorden. Helaas treft corona ook onze medewerkers, waardoor we met minder mensen meer werk moeten verzetten en minder telefonisch beschikbaar zijn. Je hebt misschien zelf al gemerkt dat de wachttijden oplopen als je ons belt.

We werken aan onze bereikbaarheid: de laatste maanden hebben we al 31 mensen aangeworven om onze teams te versterken en op korte termijn plannen we om nog 10 mensen aan boord te nemen. Zodat jij zo terug kunt rekenen op de service die je van ons gewend bent. We bedanken je alvast voor je begrip.

LAATSTE UPDATE: dinsdag 23 november 2021 (lees verder onder de foto)