NieuwsZiek
02 oktober 2020

deel

Wijziging terugbetaling griepvaccin

Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen voor wat betreft de terugbetaling van het griepvaccin. Het werd al terugbetaald in bepaalde gevallen, maar sinds 1 oktober 2020 is er een uitbreiding.
Wijziging terugbetaling griepvaccin

Terugbetaling volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

Tot nu toe werd al een terugbetaling voorzien voor een heel aantal personen die behoren tot een risicogroep. Deze terugbetaling wordt nu in de context van COVID-19 uitgebreid zodat ze overeenkomt met de laatste aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR).

Vanaf nu is er dus een terugbetaling voor iedereen waarvoor de HGR een griepvaccin aanbeveelt:

  • personen met risico op complicaties (bv. chronisch zieken, ouderen boven de 65, zwangere vrouwen, of personen die onder hetzelfde dak leven met 1 van deze groepen)
  • gezondheidspersoneel
  • alle personen tussen de 50 en de 64 jaar

Zeker in deze tijden van COVID-19 is vaccinatie belangrijk, vooral voor prioritaire groepen: om de risico’s op complicaties bij een griepinfectie te verminderen, om overbelasting in de ziekenhuizen te voorkomen en om de werklast voor de eerstelijnsgezondheidszorg te verminderen.

Hogere terugbetaling

Vanaf 1 oktober wordt er voor de griepvaccins een hogere terugbetaling voorzien. Als je behoort tot een van bovenstaande groepen zal het vaccin terugbetaald worden in categorie B. Dit wil zeggen dat je zelf nog maar 4,08 euro of 2,45 euro (indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming) betaalt. Vroeger was dit 9,78 euro.

Je hebt vooraf geen toestemming nodig van de adviserend arts om de terugbetaling van je vaccin te krijgen. De apotheker zal je enkel het remgeld aanrekenen als de arts op het voorschrift ‘derdebetalersregeling van toepassing’ vermeldt.

2 fasen

Aangezien het aantal griepvaccins beperkt is, heeft de overheid 2 fasen voorzien voor wat betreft het beschikbaar stellen van de vaccins. In een eerste fase zullen de vaccins enkel afgeleverd worden aan de prioritaire doelgroepen. In een 2de fase (maar dar zal afhangen van een aantal vaccins dat nog beschikbaar is) zal de aflevering ook kunnen gebeuren voor de rest van de bevolking.

Partena Ziekenfonds betaalt vaccins terug

Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je bij alle soorten vaccinaties een terugbetaling van 100% per vaccinatie, tot 25 euro per jaar. Bekijk hoe je van dit voordeel geniet.

 

Artikel tags:

Lees ook

04 januari 2021

Wanneer worden de uitkeringen betaald?

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.
10 december 2020

Raadpleeg je gezondheidsgegevens online

Dankzij de site www.mijngezondheid.be krijg je online een handig overzicht van verschillende gegevens over je gezondheid. Dit online gezondheidsportaal wordt ook wel ‘Personal Health Viewer’ genoemd. 
10 december 2020

1 op de 4 arbeidsongeschikte mensen zit thuis door psychosociale aandoening

1 op de 4 hoofddiagnoses bij de start van een arbeidsongeschiktheid betreft een psychosociale aandoening. Dat toont de nieuwste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Uit diezelfde resultaten blijkt ook dat vooral een vrouwelijke bediende intreedt in arbeidsongeschiktheid omwille van burn-out, depressie of angststoornis.