De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?
De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Jij als mantelzorger

Heb je besloten om de zorg voor een familielid, vriend of buur op jou te nemen? En dus besloten om een mantelzorger te worden? Weet dan dat jouw zorg van onschatbare waarde is. Maar dat zal je wellicht zelf wel merken. Binnen de kortste keren is jouw rol niet meer weg te denken. Je staat voor een veeleisende, intense periode met zware maar ook mooie momenten. Dicht bij de zorgbehoevende, maar ook dicht bij de andere zorgverstrekkers en voorzieningen. Download ook onze handige gids over dementie.

Wat als jij extra hulp nodig hebt? 

Het is perfect mogelijk dat je als mantelzorger niet alle zorg van de zorgbehoevende op jou kan nemen. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat extra hulp nodig is. Daarom biedt Partena Ziekenfonds de mogelijkheid om een vrijwillige thuisoppas te sturen. Deze begeleider kan dagelijkse taken van jou als mantelzorger overnemen zoals: boodschappen doen, gezelschap houden of het bieden van ondersteuning tijdens het eten. Ook kan hij of zij advies geven over de begeleiding van de zorgbehoevende. Als lid van Partena Ziekenfonds kunnen je zorgen verlicht worden voor een bijdrage van 2,5 euro per uur dat de vrijwilliger aanwezig is. Hierdoor kan de mantelzorger af en toe wat op ademruimte komen en de zorgbehoevende kan langer thuis blijven wonen. 

Financiële ondersteuning en vergoeding voor mantelzorgers 

Als mantelzorger kan het zijn dat de zorg voor je zorgbehoevend familielid, kennis of buur zo intens wordt dat je niet langer fulltime kan werken. In een aantal gemeenten en provinciebesturen van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg wordt een premie voor zorgafhankelijke personen voorzien. Het is wel belangrijk om je hierover goed te informeren bij je provincie- of gemeentebestuur, want het bedrag en de voorwaarden kunnen per gemeente variëren. 

Partena Ziekenfonds helpt mantelzorgers 

Ook bij Partena Ziekenfonds kun je als mantelzorger rekenen op hulp. Naast de ziekteverzekering is ook de Vlaamse sociale bescherming een verplicht gegeven. Daarom is het makkelijk om al je administratieve en medische formaliteiten te bundelen onder één dak. Dankzij de Vlaamse sociale bescherming wordt er een maandelijkse tegemoetkoming van 130 euro voorzien. Dit bedrag dient voor niet-medische kosten voor mensen die extra hulp nodig hebben.  

Informeer je goed 

Er komen heel wat vragen op je af. Besef wel dat je er nooit alleen voor staat. Een goede raad voor jou als mantelzorger: wacht niet te lang om je goed te informeren en alle mogelijkheden qua thuishulp te leren kennen. Daarvoor maak je best een afspraak met de sociale dienst van Partena Ziekenfonds. Die vind je in een regionaal kantoor. Er staan maatschappelijk werkers en ergotherapeuten voor je klaar met een antwoord op al je vragen, advies, ondersteuning en dienstverlening op maat en dat allemaal gratis. Heb jij nog vragen over mantelzorg?

Alles wat je moet weten over dementie

Draag je zelf zorg voor iemand met dementie? Lees dan in onze gratis gids hoe je best omgaat met dementie.

dementie.

 

 


Lees ook

23 november 2021

De impact van corona op het ziekenfonds

Ook als ziekenfonds voelen we de impact van het coronavirus zeer hard. Meer en meer mensen worden ziek, waardoor onze medewerkers meer documenten moeten verwerken. Denk maar aan de terugbetaling van ziektebriefjes, het behandelen van uitkeringen en medische akkoorden. Helaas treft corona ook onze medewerkers, waardoor we met minder mensen meer werk moeten verzetten en minder telefonisch beschikbaar zijn. Je hebt misschien zelf al gemerkt dat de wachttijden oplopen als je ons belt.

We werken aan onze bereikbaarheid: de laatste maanden hebben we al 31 mensen aangeworven om onze teams te versterken en op korte termijn plannen we om nog 10 mensen aan boord te nemen. Zodat jij zo terug kunt rekenen op de service die je van ons gewend bent. We bedanken je alvast voor je begrip.

LAATSTE UPDATE: dinsdag 23 november 2021 (lees verder onder de foto)