Nieuws Ziek
27 oktober 2021

deel

Langdurige COVID-19: nood aan informatie en erkenning

Over de hele wereld ervaren mensen die eerder besmet zijn geweest met het coronavirus, enkele maanden later nog altijd symptomen die niemand kan verklaren. Zou het om langdurige COVID-19 gaan? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere internationale organisaties toonden belangstelling voor het probleem. Ook in België heeft de Ligue de Usagers des Services de Santé (LUSS) en het KCE een onderzoek gedaan naar de behoeften en de opvolging van mensen die lijden aan langdurige COVID-19-symptomen.

Fysieke en psychische klachten 

Langdurige COVID-19 houdt in dat patiënten nog altijd symptomen ervaren, tot zelfs 6 maanden na een besmetting met het coronavirus. Het treft zowel mensen die een ernstige als een milde vorm van COVID-19 hebben gehad. Alle leeftijdsgroepen kunnen worden getroffen, maar het komt het vaakst voor in de leeftijdsgroep 35-69 jaar. 

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen tot het ontstaan van langdurige COVID. 

  • Beschadiging aan de longen, het hart of andere organen door de virale infectie.
  • Het lichaam kan ook abnormaal reageren op de infectie (immuunreacties, ontstekings- en auto-immuunreacties)
  • of zelfs een verergering van bestaande ziektes  zoals diabetes of hartaandoeningen.

Deze drie soorten symptomen kunnen gecombineerd voorkomen, en verklaren de grote verschillen in hoe deze aandoening zich klinisch manifesteert.

Buitensporige vermoeidheid

De meeste patiënten klagen over abnormale, buitensporige vermoeidheid die niet overgaat na rust, of abnormale kortademigheid, zelfs bij mensen die voordien zeer sportief waren. Velen hebben ook last van geheugen-en concentratieproblemen. 

Mentaal is het ook moeilijker. De studie toont aan dat langdurige COVID leidt tot een duidelijke vermindering van de levenskwaliteit en vaak moeilijkheden oplevert bij de terugkeer naar het werk. Patiënten voelen zich ook vaak verloren in ons gezondheidszorgsysteem en ondervinden een gebrek aan een globale aanpak van hun problemen. Daarbij komt nog eens de angst over de duur van de symptomen en hoe ze moeten omgaan met negatieve reacties in hun sociale of professionele omgeving.

Inkomensverlies en hogere medische kosten

Omdat de efficiëntie van de behandelingen voor langdurige COVID nog niet bekend zijn, is het moeilijk om een algemene beschermingsmaatregel op te stellen, die ook de betaalbaarheid van zorg vrijwaart. Veel zorg die nuttig is in geval van langdurige COVID, zoals algemene medische consultaties, kinesitherapie, psychologen enz, wordt grotendeels al terugbetaald.

In afwachting van een algemene beschermingsmaatregeling om de betaalbaarheid van de zorg te vrijwaren, stelt het KCE voor om een tijdelijke terugbetaling te voorzien om bepaalde tekortkomingen aan te pakken, zoals multidisciplinaire revalidatie (bv. samenwerking huisarts, kinesist, psycholoog) binnen de eerste lijn en neurocognitieve revalidatie, op voorwaarde dat deze ook wetenschappelijk worden geëvalueerd. 

 

Artikel tags:

Lees ook

23 november 2021

De impact van corona op het ziekenfonds

Ook als ziekenfonds voelen we de impact van het coronavirus zeer hard. Meer en meer mensen worden ziek, waardoor onze medewerkers meer documenten moeten verwerken. Denk maar aan de terugbetaling van ziektebriefjes, het behandelen van uitkeringen en medische akkoorden. Helaas treft corona ook onze medewerkers, waardoor we met minder mensen meer werk moeten verzetten en minder telefonisch beschikbaar zijn. Je hebt misschien zelf al gemerkt dat de wachttijden oplopen als je ons belt.

We werken aan onze bereikbaarheid: de laatste maanden hebben we al 31 mensen aangeworven om onze teams te versterken en op korte termijn plannen we om nog 10 mensen aan boord te nemen. Zodat jij zo terug kunt rekenen op de service die je van ons gewend bent. We bedanken je alvast voor je begrip.

LAATSTE UPDATE: dinsdag 23 november 2021 (lees verder onder de foto)