Jezelf verzorgen bij diabetes

Diabetes is een ziekte die over de hele wereld frequent voorkomt. Ook in België is diabetes een veel voorkomende aandoening. Hoe houd je de gevolgen van diabetes onder controle?
Jezelf verzorgen bij diabetes

Er zijn naar schatting meer dan 600.000 mensen met diabetes. Daarnaast schat men dat er nog eens meer dan 800.000 mensen de ziekte hebben, maar zich daar helemaal niet van bewust zijn. Deze mensen laten zich dus niet behandelen, wat het risico op gezondheidsproblemen vergroot. Dankzij een goede controle en behandeling zul je nooit met ernstige complicaties te maken krijgen. Download ook onze handige gids over gezonde voeding. De gevolgen van diabetes voor je gezondheid:

  • een verhoogde kans op hart- en vaatziekten
  • beschadiging aan de bloedvaten en zenuwen
  • oogletsels
  • aantasting van de nieren
  • huidaandoeningen
  • mond- en tandproblemen
  • complicaties met de voeten: de zogenaamde diabetische voet

Aanbevelingen

Ogen

De meest bedreigende oogproblemen bij diabetes zijn de afwijkingen van het netvlies. Aantasting van het netvlies treedt op doordat de kleine bloedvaatjes in het netvlies beschadigd zijn. Indien dit niet op tijd wordt behandeld, kan uiteindelijk blindheid ontstaan. Jaarlijkse controles bij de oogarts zijn dan ook aanbevolen voor de diabetespatiënt. 

Tanden

Ga om de zes maanden langs bij de tandarts om de tanden en het tandvlees te laten controleren. 

Voeten

Aangezien de circulatie in de voeten al slecht is en ook het gevoel afneemt, is de kans op infectie groter. Verzorg daarom je voeten altijd goed en controleer regelmatig of je misschien snij- of schaafwonden hebt. Dergelijke wonden betekenen een risico en moeten goed verzorgd worden. Vraag advies aan een podoloog en draag comfortabele lederen schoenen.

Stop met roken

Roken is heel schadelijk voor de gezondheid. Dat geldt voor iedereen maar zeker voor diabetespatiënten die sowieso al gevaar lopen voor onder meer vaatcomplicaties. De combinatie van roken en diabetes is dan ook bijzonder nefast voor de kleine en grote slagaders.
  

Matig je alcoholgebruik

Alcohol kan ernstige hypoglycemie veroorzaken en vergroot de kans op een hoge bloeddruk. Je mag twee glazen wijn per dag drinken, maar niet elke dag. Vermijd zoete alcoholische dranken, aperitieven en alcoholvrij bier dat meer suiker bevat.

Eet gezond en evenwichtig

Een optimale behandeling van de ziekte vereist een evenwichtige en afwisselende voeding. Een verminderd vetverbruik is voor diabetici heel belangrijk, omdat zij een groter risico lopen op slagaderverkalking.

Beweeg voldoende

Het is bewezen: fysieke inspanningen leveren helpt als je diabetespatiënt bent. Dat blijkt in ieder geval uit een Amerikaans onderzoek. Het verplicht je lichaam om energie te verbranden die onder de vorm van suiker gestockeerd is en het kan jouw bloedsuikerspiegel snel doen dalen.

Heb je bij gezond en intelligent bewegen al eens aan stappen gedacht? Natuurlijk en goedkoop, is dit het beste tegengif tegen de nefaste gevolgen van een inactief en zittend leven en het heeft enkel positieve effecten op je organisme! Met een stappenteller kun je je inspanning meten.

TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

 gezond eten

Lees ook

14 november 2021

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen. 
04 oktober 2021

Vlamingen hebben steeds meer vragen over diabetes

Wist je dat er in Vlaanderen naar schatting 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2 leven? Of dat er om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’ krijgt? Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. En ook het aantal vragen bij de Diabetes Infolijn.
17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.