Nieuws Ziek
14 november 2021

deel

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen. 
Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Veel patiënten, maar weinig kennis

Om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose ‘diabetes’ te horen. Het aantal patiënten blijft fors toenemen, maar dat geldt niet voor onze kennis over de ziekte. Gemiddeld haalt de Vlaming maar 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes. Iemand met diabetes in de naaste omgeving hebben, verandert maar weinig aan die score. Met 5,4 op 10 is de score van die mensen niet veel beter dan het gemiddelde. Zo weten 3 op de 10 Vlamingen niet wat diabetes precies inhoudt en 5 op de 10 kennen het verschil niet tussen diabetes type 1 en type 2.

Diabetes in het kort 

Diabetes is een chronische aandoening waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. 1 op de 10 volwassen in ons land heeft diabetes, waarvan 90 à 95% type 2 diabetes. Diabetes verhoogt het risico op een hartinfarct, trombose, nier- en oogproblemen, zeker als de aandoening pas laattijdig ontdekt wordt. Als je er vroeg genoeg bij bent en goed behandelt, kan je deze verwikkelingen voorkomen. Meer dan 1 op 3 van de personen met diabetes is echter niet gediagnosticeerd en krijgt dan ook niet de juiste behandeling en opvolging.
 
Type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes zijn de meest voorkomende vormen van diabetes. Daarnaast heeft nog eens 30% van de 45-plussers een verhoogd risico om type 2 diabetes te ontwikkelen en bevindt 5% van de Belgen zich in de grijze zone van licht verhoogde bloedsuikerwaarden (prediabetes). Op dat moment is er echter nog een terugweg mogelijk. 

Bereken je risico

Ben je ouder dan 45? Op www.HALT2diabetes.be en www.gezondheidskompas.be vind je een vragenlijst waarmee je kunt berekenen of je risico loopt om binnen tien jaar diabetes type 2 te ontwikkelen. Bij een score van 12 of meer, contacteer je best je huisarts voor een bloedafname om het bloedsuikergehalte te bepalen.

De arts zal op basis daarvan ook je risico op hart- en vaatziekten berekenen en je eventueel doorverwijzen naar een beweegcoachrookstopbegeleiding of een Groepssessie Gezonde Voeding op Verwijzing. 

Test je kennis

Wil je zelf je kennis over diabetes testen? Dat kan met de Diabetes Mythe Meter. Met deze tool wil de Diabetes Liga de meest hardnekkige mythes over de chronische ziekte de wereld uit helpen. 

Meer info

Ontdek de Diabetes Mythe Meter op www.diabetes.be.

Reken op Partena Ziekenfonds

Een correcte behandeling helpt de gevolgen van deze ziekte in te dijken. En dankzij preventieve onderzoeken kan men diabetes vroegtijdig opsporen en heel wat problemen voorkomen.

Ontdek de tegemoetkomingen van Partena Ziekenfonds.

Artikel tags:

Lees ook

04 oktober 2021

Vlamingen hebben steeds meer vragen over diabetes

Wist je dat er in Vlaanderen naar schatting 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2 leven? Of dat er om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’ krijgt? Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. En ook het aantal vragen bij de Diabetes Infolijn.
17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.