Creatief met kosteloos materiaal

Spelen en knutselen is niet alleen belangrijk voor de fijne motoriek van je kindje, het stimuleert ook de creativiteit, leert kinderen waarnemen en vergroot hun ruimtelijk inzicht. Duur materiaal heb je overigens helemaal niet nodig. Bij Bellenbos in Borgerhout tonen ze dat je met kosteloos materiaal heerlijk én duurzaam kan knutselen. Haal alvast inspiratie uit deze 3 kosteloze materialen om zelf creatief aan de slag te gaan.
Creatief met kosteloos materiaal
  1. Lege doosjes en flesjes
    Gooi lege verpakkingen niet zomaar weg! Shampooflessen, allerhande verpakkingen, plastic yoghurtpotjes, ketchupflessen… ze zijn ideaal om de fijne motoriek te oefenen. Ook ruimtelijk inzicht en waarneming train je ermee. Past die kleine fles in de grote doos? En wat een gekke vorm heeft dat potje! De kinderen ontdekken spelenderwijs nieuwe vormen en oefenen erop los.

  2. Herfstblaadjes
    Ga samen op pad om je knutselmateriaal te verzamelen. De kindjes van Bellenbos trokken erop uit om herfstblaadjes te verzamelen onder een heerlijke herfstzon. Rood, geel, bruin, groen… ze ontdekken dat er blaadjes zijn in de meest diverse kleuren en vormen zijn, en Proberen hun schaduw te vangen in de zon. Eenmaal terug plakken ze hun verzameling op kleurrijke blaadjes.

  3. Kartonnen dozen
    Een kartonnen doos heeft massa’s mogelijkheden. Bij Bellenbos bouwden ze speelhuisjes met grote en kleine dozen, ze stapelden torens en probeerden natuurlijk ook eens of ze zelf in zo’n doos pasten om verstoppertje te spelen. Een eenvoudig kosteloos materiaal dat garant staat voor uren speelplezier.

Observeer tijdens het spelen hoe je kind ermee speelt. Geboeid door het open en toe te doen? Het geluid? Het laten vallen? Stapelen? Slaan tegen elkaar? Benoem wat het kind leuk vindt en het speelplezier wordt nog groter.

Als ouder kan je van daaruit een nieuw spel aanbieden, zoals iets verstoppen in de fles, het deksel erbij halen, een tak wordt een trommelstok... Niets moet, alles kan.


Met kosteloos materiaal kun je alle kanten op, en het is een echte aanwinst voor ontdekkingsreizigers. Denk dus maar 2 keer na voor je iets in de vuilnisbak kiepert!
 

Lees ook

Als hij maar geen balletdanser wordt. Toch?

Meisjes krijgen applaus als ze lief en braaf zijn, en ontvangen doorgaans meer complimenten over hun uiterlijk. Jongens kunnen dan weer op een vuistje rekenen als ze initiatief tonen of ‘flink zijn’ als ze pijn hebben. Zo sturen we de boodschap dat meisjes lief en mooi moeten zijn, en jongens vooral ondernemend en stoer. Maar wist je dat dergelijke genderstereotypen inwerken op de mentale gezondheid? 

Game(L)over

VAD (Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere drugs) ontwikkelde Game(L)over, een online vroeginterventietool over gamen, voor jongeren én hun ouders. De tool helpt de jongeren een inschatting te maken van de impact die het gamen precies heeft. Ouders krijgen info, handvatten en tips over zes onderwerpen uit veelgestelde vragen door ouders over gamen.

2 kinderbegeleiders met elk hun eigen verhaal

Bij Partena en OZ Kinderopvang – vanaf 01/01/2022 Helan Kinderopvang – rekruteren we volop nieuwe kinderbegeleiders en krijg je heel wat kansen om je talenten te laten schitteren. Als stagiair kan je o.a. doorgroeien naar een vaste job, of je kan je opleiding tot kinderbegeleider combineren met werken in onze kinderopvang. Heel wat mogelijkheden dus!

Benieuwd naar het verhaal van Eline en Mirza? Lees het in deze blog.