Jouw ziekenfonds in een notendop

Wat betekent een ziekenfonds precies voor jou? Hoewel het een verplicht gegeven is in Belgiƫ, speelt een ziekenfonds een onmisbare rol bij verschillende levensgebeurtenissen. Daarom is het belangrijk om hierin de juiste keuze te maken.
Jouw ziekenfonds in een notendop

Een doktersbezoek

Een doktersbezoek is allicht het meest bekende voorbeeld waardoor je in aanraking komt met je ziekenfonds. Je bent ziek en je raadpleegt je dokter. Maar wie betaalt dit?
Het bedrag wordt betaald door verschillende partners: door werkgevers en werknemers via hun bijdragen aan de sociale zekerheid en door de federale overheid via subsidies. Daarnaast betaal jij zelf ook een bijdrage, het zogenaamde remgeld.

Jouw ziekenfonds 

De kernfunctie van een ziekenfonds bestaat uit de terugbetaling van geneeskundige verstrekkingen en uitkeringen. Maar een ziekenfonds doet meer dan dat alleen. Zo komt Partena Ziekenfonds ook tussen wanneer je arbeidsongeschikt wordt of wanneer je als kersverse mama of papa een kindje verwacht.

Voor je van terugbetalingen kunt genieten, moet je wel aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Naast het verplichte lidmaatschap heb ook je ook nog tal van aanvullende opties. Zo kun je je ook aansluiten bij een tandverzekering of hospitalisatieverzekering. Naast financiële hulp bieden we als ziekenfonds ook advies en heel wat extra informatie, precies op maat van wat jij nodig hebt. 

Zeker niet vergeten 

Gegevens over jouw aansluiting bij een ziekenfonds moet je soms voorleggen, bij je dokter of bij de apotheker. Deze gegevens werden opgeslagen op je SIS-kaart, maar sinds 2014 wordt die geïntegreerd in de elektronische identiteitskaart. Zorg er dus voor dat je je identiteitskaart steeds bij je hebt. 

Lees ook

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Partena en OZ Poets- en Strijkhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.