Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Partena en OZ Poets- en Strijkhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Tara volgde de opleiding Ergonomie van Partena en OZ Poets- en Strijkhulp niet één keer, maar twee keer. En daar was een goede reden voor. Na een val van een krukje bij het ramenwassen in 2019, moest ze naar de spoed.

Tara, hoe is jouw ongeluk gebeurd?

“Ik was de ramen aan het poetsen bij een klant. Maar omdat ik erg klein ben, ongeveer 1,5 meter, raakte ik niet tot in het bovenste hoekje van het raam. Daarop ben ik op de tippen van mijn tenen gaan balanceren op een krukje, waarbij mijn knie een knak heeft gemaakt. De voorste kruisband bleek gescheurd, en ik moest in het ziekenhuis onmiddellijk onder het mes.”

Heb je nog steeds last van je knie vandaag?

“Ja, toch wel. Er zitten nog altijd schroeven en bouten in, en dus mag ik mijn knie niet overbelasten. Ook bij koud of wisselvallig weer blijft het pijnlijk. Daarom heb ik vorig jaar de opleiding ergonomie van Partena en OZ Poets- en Strijkhulp een tweede keer gevolgd. Deze keer met extra aandacht voor mijn knie. De lesgeefster heeft mij daar echt goed in geholpen. Ik kreeg heel wat handige tips die ik nu elke dag toepas om mijn knie te ontzien.”

Hoe pak je het nu aan om jezelf fysiek niet te overbelasten?

“In de eerste plaats werk ik ergonomisch, zodat mijn knie gespaard wordt. En als een taak te zwaar is, dan communiceer ik dat eerlijk tegen de klant. Meubels verschuiven bijvoorbeeld, is iets wat ik niet meer kan doen. En daar hebben al mijn klanten veel begrip voor. Als ik ergens moet onder poetsen, dan verplaatsen zij al het meubel op voorhand. Da’s een grote hulp. Verder heb ik ook altijd een schuimmatje mee voor mijn knie, voor als ik erop zou moeten zitten.”

Hoe zit dat met ergonomisch materiaal bij je klanten?

“Ook daar vraag ik naar. Ik ben erg communicatief, en heb heel lieve klanten. Omdat ik zo klein ben, heb ik vaak aangepast materiaal nodig. En als ik daar naar vraag, staat het de volgende week al voor me klaar. Echt super. Een telescopische steel bijvoorbeeld, is onmisbaar voor me. Daarmee raak ik tot bovenaan als ik ramen poets, en bij het dweilen belast ik mijn rug er niet mee. En sinds mijn ongeval vraag ik ook telkens om een trapladder met drie antisliptreden.”

Welke tips zou jij je collega’s willen meegeven?

“Vooral de opleiding Ergonomie volgen, want je haalt er zoveel uit. De eerste keer toen ik de training volgde als startende huishoudhulp, dacht ik ook: “Ach, één keertje een dweil niet juist uitwringen zal het verschil niet maken”. Maar nu weet ik beter. Je lichaam is kostbaar én een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook belangrijk: durf ergonomisch materiaal te vragen aan je klant en te zeggen wat je wel of niet kan. Klanten hebben daar alle begrip voor en zullen je helpen. Maar dan moeten ze het natuurlijk wel weten. Dus durf hen aan te spreken.”

Extra aandacht voor veiligheid en gezondheid

Om gezondheidsklachten voor onze huishoudhulpen zoveel mogelijk te vermijden, organiseren we specifieke trainingen en opleidingen. Elke starter bij Partena en OZ Poets- en Strijkhulp krijgt tijdens een tweedaagse opleiding alle nodige info mee om veilig en zonder fysieke overbelasting aan de slag te kunnen. Vooral dat laatste is belangrijk, want tijdens het poetsen vraag je veel van je lichaam. Met de opleiding Ergonomie spelen we daarop in en ondersteunen we huishoudhulpen om pijnklachten op lange termijn te vermijden.

 

 

Lees ook