Nieuws Gezin
09 juli 2021

deel

COVID-19 vaccinatie bij 12- tot 15-jarigen: hoe en waarom?

In de komende weken zullen in Vlaanderen alle kinderen tussen 12 en 15 jaar uitgenodigd worden voor de COVID-19 vaccinatie met Pfizer. De eerste vaccinaties zullen wellicht al toegediend worden in de week van 19 juli.

De vaccinatie voor deze doelgroep is zeer belangrijk, ondanks dat kinderen tussen 12 en 15 jaar een kleinere kans hebben om ernstig ziek te worden bij een COVID-19-besmetting. Hoe meer kinderen zich laten vaccineren, hoe minder het virus en de varianten zich kunnen verspreiden in deze groep. Zo verkleint het risico dat kinderen andere personen besmetten die meer kwetsbaar zijn voor COVID-19.

299.000 kinderen tussen 12 en 15 jaar zullen de komende weken een uitnodiging per post ontvangen om zich te laten vaccineren met het Pfizer-vaccin. Pfizer is momenteel het enige vaccin dat werd goedgekeurd voor de vaccinatie van minderjarigen.

Mijn kind heeft een uitnodiging gekregen, wat nu?

Als je je kind wenst te vaccineren, moet je als ouder je toestemming geven. Ouders of de wettelijke voogd kunnen die toestemming geven door hun kind te begeleiden in het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming te geven.

Er zijn al vakantieplannen gemaakt in de periode van de vaccinatie. Kan mijn kind zich later vaccineren?

Ja, kinderen die niet kunnen ingaan op de eerste uitnodiging omwille van vakantieplannen zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zal de organisatie van die herkansing de komende weken bespreken met de vaccinatiecentra.

Heeft mijn kind ook een COVID-certificaat nodig?

Ja, afhankelijk van de leeftijd, hebben kinderen ook een COVID-certificaat nodig. Kinderen jonger dan 6 jaar hebben doorgaans geen COVID -certificaat nodig om te reizen. Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben wel vaak een COVID -certificaat nodig. Een certificaat van herstel, vaccinatie of negatieve PCR-test kan op verschillende manieren worden opgevraagd:

  • Je kan je kinderen koppelen aan je eigen toegang via mijngezondheid.be. Na aanmelden krijg je de mogelijkheid om je aan te melden in je eigen naam of in naam van je kind.
  • Je kan met de eID van je kind aanmelden op mijngezondheid.be door gebruik te maken van een kaartlezer of een digitale sleutel. (Let op, aanmelden met een kids eID via itsme is niet mogelijk. Gebruikers moeten minstens 18 jaar zijn).
  • Indien je kind een eID heeft waarvan de pincode niet gekend is of geen eID heeft, kan je contact opnemen met de gemeente. Zonder deze gegevens kan je het profiel van je kind op mijngezondheid.be niet raadplegen. 

Eens je het certificaat van je kinderen hebt kunnen opvragen, kan je via de CovidsafeBE-app veranderen van profiel en de certificaten van je kinderen raadplegen.
Je kan ook het certificaat per post ontvangen, op aanvraag bij de helpdesk van het vaccinatiecentrum. Let op, het kan wel tot één week duren voor je dit ontvangt.

Moet ik mijn certificaat overal bij hebben?

We raden je ten sterkste aan om tijdens een reis naar het buitenland de certificaten altijd bij de hand te hebben. Niet alleen online, maar ook gedownload op je smartphone. Of zorg voor een geprinte versie voor moest er onderweg geen internetverbinding zijn.

Meer info?

www.laatjevaccineren.be


Artikel tags: