Baby op komst

Wil je zwanger worden of ben je al zwanger? Je vindt hier alles over zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en de eerste maanden van je baby. 

Jouw ziekenfonds: Wat te doen bij zwangerschap?

Zwanger worden

 
Je wil graag zwanger worden. Best spannende tijden! Want wat is een gezonde levensstijl om zwanger te worden? En hoe weet je of je dan echt zwanger bent? En wat daarna? Wij maken je wegwijs van zwanger worden tot baby.
zwanger worden
 

Wil jij zwanger worden? Een gezonde levensstijl helpt

 

Plannen voor gezinsuitbreiding? Dan is het een goed idee nu al even te kijken naar je levensstijl. Want ook al ben nu misschien nog niet zwanger, een gezonde levensstijl is ook nu al van belang. Lees onze tips en adviezen om gezond zwanger te worden.

Lees meer over gezond zwanger worden.

 

Zwangerschap: de eerste symptomen

 
Heel zeker weet je het pas na een zwangerschapstest. Maar misschien kan je zelf al merken dat je zwanger bent.

Lees hier meer over die eerste symptomen die in de richting van een zwangerschap kunnen wijzen.

Herken je sommige signalen? En ben je bang dat je ongewenst zwanger bent? Je kan ervoor kiezen je zwangerschap vroegtijdig af te breken. Lees alles over abortus. 

 

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Misschien voel je zelf al bepaalde symptomen, misschien helemaal niet... Echt zeker ben je pas als je een zwangerschapstest doet. Maar wanneer kan je dat doen? En ben je dan ook écht zeker van het resultaat?

Lees wanneer je een zwangerschapstest kan doen en hoe je het aanpakt.

 

Positieve zwangerschapstest? Proficiat! 

 

Dit kun je nu al doen 

Het is misschien nog pril, maar toch zijn er al een aantal dingen die je kan doen. Enkele tips:
 • Maak meteen een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog. Die geeft jou de nodige info die je moet weten. 
 • Wacht geen maanden voor je een arts gaat opzoeken. Neem de tijd om een gynaecoloog te vinden bij wie je je thuis voelt. Is het niet de eerste, dan wel de volgende. En laat je van bij het begin goed opvolgen.
 • Rook je? Dan is dit hét moment om ermee te stoppen. Later in je zwangerschap is het moeilijker om dit achterwege te laten. Ook alcoholische drankjes laat je nu best aan de kant staan.
 • Dit is geen moment om aan een afslankingsdieet te beginnen, want dit kan je baby schaden. Het is wel mogelijk en normaal dat je in de eerste maanden een beetje afvalt. Let erop dat je kiest voor een gezonde voeding tijdens je zwangerschap.
 • Neem de eerste weken de tijd om te wennen aan het idee dat je zwanger bent. Deel dit nieuws eerst alleen met je partner of iemand anders die dicht bij jou staat. Geniet van je prille zwangerschap. Doe het rustig aan. Eet zo gezond mogelijk. Vermijd zoveel mogelijk stress. Zorg dat je voldoende slaap krijgt. En genoeg frisse lucht. Besef dat je dit maar enkele keren in je leven zult beleven. Enjoy

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je verdiepen in alles wat je moet weten om gezond zwanger te zijn, 9 maanden lang. 


 

Ontdek ons e-book gezond zwanger

Van vitamines tot zwangerschapskwaaltjes, van wat je mag eten tot prenatale kine. Wil je graag alles weten over gezond zwanger zijn? Je ontdekt het in het e-book "Gezond zwanger".
Download het e-book

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.
Ja, ik ontvang graag de zwangerschapsnieuwsbrief

Een handige checklist voor je zwangerschap

Nu er een kindje op komst is, valt er heel wat te regelen. Opvang bijvoorbeeld, maar ook administratieve zaken als moederschapsrust en kraamgeld. Met deze handige checklist verlies je niets uit het oog.
Download jouw checklist
 

Medicatie tijdens de zwangerschap of zwanger worden?

 

Wat als je geneesmiddelen moet nemen bij een kinderwens, tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft? Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) waarschuwt voor de mogelijke risico’s. 

Het belangrijkste advies: laat je goed begeleiden door je arts en apotheker, zowel voor, tijdens als na de zwangerschap. Wanneer start je bv. best met het nemen van foliumzuur? En welke gezonde gewoontes neem je best aan tijdens deze periode? Je apotheker beantwoordt graag al je vragen. 

Vermijden, blijven nemen, …?

8 op de 10 vrouwen nemen minstens één geneesmiddel gedurende de zwangerschap. Gemiddeld gaat het om 4 geneesmiddelen. Dat bleek uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen uit 2018. Of ze nu op voorschrift zijn of vrij te koop in de apotheek, alle geneesmiddelen kunnen risico’s inhouden bij een kinderwens, zwangerschap of borstvoeding. Sommige medicatie moet je bv. vermijden tijdens het eerste of derde trimester van de zwangerschap, andere moet je dan weer heel de zwangerschap vermijden.

Neem je al langdurig medicatie? Dan moet je die behandeling meestal verderzetten om de gezondheid van jezelf en je kind te beschermen. Lijd je bijvoorbeeld aan een chronische ziekte als epilepsie of diabetes? Dan mag je de behandeling niet stopzetten. 

Het FAGG raadt aan om altijd je arts, apotheker of vroedvrouw te raadplegen voor je een geneesmiddel neemt. Zij kunnen je informatie geven over de mogelijke risico’s van het geneesmiddel tijdens je zwangerschap.

Stop zeker ook nooit met een behandeling zonder eerst je arts of apotheker te raadplegen. Daarnaast is het ook belangrijk om aandachtig de bijsluiter en de informatie op de verpakking van het geneesmiddel te lezen. 

Gezond zwanger worden

 

Betrouwbare info 

De website Gezond zwanger worden is ontwikkeld door Universiteit Gent in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG). gezondzwangerworden.be laat zien hoe je het best voor jezelf zorgt als je zwanger wilt worden, wat je niet mag vergeten eens je zwanger bent, en geeft ook tips voor partners. Daarnaast kunnen ook zorgverleners er professionele en goed onderbouwde info rond vruchtbaarheid en zwangerschap raadplegen.

Wetenschappelijk onderbouwd 

De info die je erop terugvindt is geschreven door professionals en wetenschappelijk onderbouwd. Je kunt er zo op rekenen dat je hier betrouwbaar advies krijgt. Bovendien zijn alle tips op een begrijpelijke manier geformuleerd. 

 

Meer info op gezondzwangerworden.be

 
 

Jij bent zwanger

 
Proficiat! Je bent zwanger. Een zwangerschap is natuurlijk een bijzondere tijd waarin er heel veel verandert, zowel lichamelijk als mentaal. Of het je eerste keer zwanger is of niet, je zit vast met heel wat vragen. We beantwoorden ze graag.
Jij bent zwanger

Zwangerschapskwaaltjes. Wat kun je doen?

Een zwangerschap doet je stralen, maar gaat ook gepaard met kleine ongemakken. Wij geven een paar tips om je zwangerschapskwaaltjes te verlichten.

Gewicht

Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap zo'n 8 tot 10 kg bijkomt. Eet gezond en vermijd zo om veel meer dan dat bij te komen. Dat is goed voor jou, en voor je baby. Download ook ons handige ebook over een gezonde zwangerschap.

Rugpijn

Zo vermijd je rugpijn:

 • Doe oefeningen om je buik- en rugspieren te verstevigen. Zwemmen is bijvoorbeeld ideaal.
 • Draag liever geen al te hoge hakken.
 • Zit niet te vaak met gekruiste benen.
 • Ondersteun je rugholte met een kussen als je zit.
 • Vermijd om iets op te rapen met gestrekte benen of om zware stukken op te tillen op een manier die je rug extra belast.
 • Vraag je partner nu en dan om een welverdiende massage.

Zwangerschapsmasker

Veel vrouwen ontwikkelen vanaf het tweede trimester van de zwangerschap een zwangerschapsmasker of melasma. Het zwangerschapsmasker is een pigmentstoornis, die ervoor zorgt dat er donkerbruine vlekken verschijnen op het voorhoofd, op de slapen, op de wangen en rondom de ogen en lippen van de zwangere vrouw. Om het binnen de perken te houden, vermijd je best al te fel zonlicht en zeker ook de zonnebank. Wees ook voorzichtig met geparfumeerde crèmes.

Misselijkheid en braken

Door het verhoogde oestrogeengehalte in je bloed is het heel normaal dat je je misselijk voelt. 8 op de 10 zwangere vrouwen krijgen hiermee te maken. Je kunt het probleem niet wegnemen, wel verlichten. Kies voor verschillende kleine maaltijden per dag, drink veel water (minimum 1,5 liter per dag), vermijd te sterk gekruid of vet voedsel en eet langzaam.

Spataders

Om spataders te voorkomen sta je best niet te lang recht of zit je best niet met gekruiste benen. Leg je voeten zo veel mogelijk omhoog. Wandel elke dag ten minste 30 minuten, want dat bevordert de bloedsomloop.
 

Bloedverlies tijdens je zwangerschap?

Het is natuurlijk flink schrikken, maar bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaker voor. Misschien is er niets aan de hand, maar meldt het wel zeker aan je arts. 

Lees meer over de mogelijke oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap.

 

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Soms nestelt een bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar elders. Wat zijn de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? En wat doe je dan?

Lees meer over buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 

Oeps, urineverlies

Ook urineverlies kan voorkomen tijdens je zwangerschap. Het is een van die vervelend zwangerschapskwaaltjes waar weinig over gesproken wordt. Vaak verdwijnt het na de bevalling, maar soms ook niet.

Lees wat je eraan kan doen, tijdens je zwangerschap en daarna

 

Zwanger in coronatijden: wat je moet weten

 

Wellicht heb je heel wat vragen over je zwangerschap en Corona. Heb je meer kans om besmet te raken? Wat met de baby als je besmet raakt? We bespreken de meest gestelde vragen over corona en zwangerschap.

Lees meer 

Wat met vaccinaties tijdens je zwangerschap?

 

Ook tijdens je zwangerschap zijn vaccinaties belangrijk. Een aantal ervan zijn echter afgeraden tijdens de zwangerschap.Lees meer

Mag je medicijnen nemen tijdens je zwangerschap?

Neem je medicijnen tijdens je zwangerschap, dan krijgt je baby dat medicijn eigenlijk ook. Dat kan risico’s hebben. Ontdek hoe je omgaat met medicatie tijdens je zwangerschap.


Lees meer

 

Wat met je voeding tijdens je zwangerschap?

Gezond en gevarieerd eten blijft de boodschap tijdens je zwangerschap. Daarnaast ben je best voorzichtig met een aantal soorten voeding.

Lees wat je mag eten en waar je beter voorzichtig mee bent. 

Vitamines voor jou en je baby

Gezonde voeding blijft de basis om aan je vitamines te komen, maar tijdens een zwangerschap heb je misschien toch wat meer nood aan vitamines. Foliumzuur is daar eentje van, maar ook andere extraatjes kunnen je helpen bij een gezonde zwangerschap.

Ontdek welke supplementen je mogelijk moet nemen als je zwanger bent.

 

Een handige checklist voor je zwangerschap

Nu er een kindje op komst is, valt er heel wat te regelen. Opvang bijvoorbeeld, maar ook administratieve zaken als moederschapsrust en kraamgeld. Met deze handige checklist verlies je niets uit het oog.
Download jouw checklist

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.
Ja, ik ontvang graag de zwangerschapsnieuwsbrief

Ontdek ons e-book gezond zwanger

Van vitamines tot zwangerschapskwaaltjes, van wat je mag eten tot prenatale kine. Wil je graag alles weten over gezond zwanger zijn? Je ontdekt het in het e-book "Gezond zwanger".
Download het e-book
 

NIPT-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Tijdens je zwangerschap doet de gynaecoloog maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. De NIPT-test is een eenvoudige bloedtest om het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig op te sporen. 

Lees meer over het syndroom van Down en de NIPT-test.

 

En dan... ken je het geslacht van je baby

Je staat te popelen om het geslacht van je kindje te weten te komen. Vanaf wanneer kun je te weten komen of je een jongetje of een meisje verwacht?

Wanneer?

Je moet minstens 14 weken zwanger zijn (14 weken na het einde van je regels) voor het geslacht van je baby te zien is op een echografie. Meestal maakt de gynaecoloog het geslacht bekend bij de tweede echografie, die plaatsvindt tussen week 20 en 24 van je zwangerschap. Bij deze echografie controleert de gynaecoloog ook de groei, houding, ontwikkeling en positie van de baby. Indien de foetus in een juiste positie ligt, kan het geslacht van je baby afgeleid worden. Er bestaat wel altijd een kleine kans dat de dokter zich hierin vergist.

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Wil ik het weten?

De meeste ouders willen vooraf weten of ze een jongetje of een meisje verwachten, maar als je dat niet wilt, is het van groot belang het vooraf te laten weten aan je arts. Vooraf het geslacht kennen van je kindje heeft natuurlijk wel wat voordelen. Zo kan je je naasten al op de hoogte brengen van het fijne nieuws, en kan je makkelijker een naam kiezen. Ook het inrichten van de babykamer, het kopen van kleertjes en het ontwerpen van het geboortekaartje krijgt al wat meer richting.

Aan de andere kant neem je zo wel het verrassingseffect weg. Sommige ouders houden het dan ook liever echt geheim tot bij de bevalling. Hou er ook rekening mee dat er altijd wel een foutenmarge is bij de geslachtsbepaling, waardoor je bij de geboorte sowieso weleens ontgoocheld of verrast kan zijn, ook als de dokter je vertelde of je een zoon of dochter zal krijgen. Wel of niet weten op voorhand blijft dus vooral een persoonlijke keuze. 

Vruchtwaterpunctie

Ook via een vruchtwaterpunctie kun je het geslacht van je ongeboren kind te weten te komen, alhoewel deze test niet initieel daarvoor ontwikkeld werd. Via een vruchtwaterpunctie kan het vruchtwater onderzocht worden op sporen van chromosomale afwijkingen (zoals het syndroom van Down) en andere erfelijke en DNA-problemen. Deze test wordt enkel uitgevoerd bij risicozwangerschappen en vanaf 15 weken zwangerschap. 

Dit prenatale onderzoek wordt niet zonder bijkomende medische redenen uitgevoerd, wegens het kleine bijkomende risico (1% meer kans) op miskraam. Na het onderzoek blijft de zwangere vrouw best één uur in bed liggen en is er 2 dagen werkonbekwaamheid.

Meer weten over een vruchtwaterpunctie en wat de risico's zijn? Lees het in dit artikel. 

 
 

Prenatale oefeningen: een houvast tijdens de zwangerschap én de bevalling

Wil je je lichaam voorbereiden op je bevalling? Prenatale oefeningen die je volgt bij een kinesitherapeut helpen je zowel fysiek als mentaal sterker te staan. 

Je kunt deze oefeningen uitvoeren tot de dag dat je bevalt. Je hoeft dus geen schrik te hebben voor voortijdige weeën of harde buiken.

Lees meer over pre- en postnatale kine.

 

Buikspieren trainen tijdens je zwangerschap? Doe het niet onbezonnen

Tijdens je zwangerschap ontstaat er een diastase: je rechte buikspieren zullen wat van elkaar wijken, om zo ruimte te geven aan je baby. Dat is heel normaal en komt weer in orde na de bevalling. Alleen is het n u niet het moment om die recht buikspieren te trainen, anders kan het dat je de diastase vergroot.

Welke buikspieren je dan wel mag trainen en hoe je dat doet, lees je in dit artikel. 

Partena Ziekenfonds en de terugbetaling van prenatale oefeningen


Bij Partena Ziekenfonds geniet je een terugbetaling op perinatale kinesitherapie, dus begeleiding tijdens en na de zwangerschap.

Voor perinatale kinesitherapie krijg je negen sessies per zwangerschap terugbetaald, gespreid over deze volledige periode.

Hoeveel krijg je terugbetaald, wat zijn de voorwaarden, en hoe regel je de terugbetaling? Lees meer. 

Bekkenbodemspieren trainen na zwangerschap en bevalling

 
Zwanger zijn en bevallen heeft een grote impact op je lichaam, met onder meer verzwakte bekkenbodemspieren tot gevolg. Om te vermijden dat je blijvende klachten ondervindt, is postnatale kine aan te raden.

Postnatale kinesitherapie

Postnatale kine wordt zo’n vier tot zes weken na de bevalling opgestart. Tijdens deze sessies ga je de bekkenbodemspieren en (schuine) buikspieren trainen. Bovendien stabiliseer je je bekken. 

“Je kunt je lichaam vergelijken met een doos waarvan de buik- en rugspieren de zijwanden zijn, je bekkenbodemspieren vormen de bodem van de doos. Alle wanden moeten stevig zijn om de doos niet in elkaar te laten zakken. Wanneer dit niet het geval is, kun je last hebben van bekken- en rugklachten en eventueel een verzakking van de blaas. Een goede revalidatie na de bevalling is dan ook sterk aan te bevelen.”

Anneleen Heyvaert, kinesitherapeute

Waarom verzwakken je bekkenbodemspieren?

Ten eerste heeft het verzwakken van je bekkenbodemspieren een hormonale oorzaak, je lijf maakt zich klaar voor de bevalling én je bekken moet dus verwijden om een bevalling mogelijk te maken. Daarnaast hebben deze spieren het ook hard te verduren gekregen door het gewicht van de baby dat negen maanden drukte op de bekkenbodem. En ten slotte verzwakken deze spieren ook tijdens de bevalling zelf door het persen.

Wanneer start je met het trainen van de bekkenbodemspieren?

Hoe je jouw bekkenbodemspieren traint, leer je eigenlijk al in de prenatale sessies. De kinesist staat dan stil bij de functie van je bekkenbodem, maakt je bewust van de spieren die hier zitten en leert je om deze te trainen. Vrouwen die net bevallen zijn, hebben meer moeite met het aanvoelen van deze spieren, daarom wordt dit al voor de bevalling aangeleerd. Als je weet hoe je je bekkenbodemspieren kunt trainen, kun je na de bevalling onmiddellijk aan de slag! 

Maak je echter geen zorgen als je geen prenatale sessies gevolgd hebt bij de kinesist. Zo’n vier tot zes weken na de bevalling kun je bij hem of haar terecht voor de postnatale sessies.

Waarom is het verstevigen van je bekkenbodemspieren zo belangrijk?

Je bekkenbodemspieren krijgen tijdens de zwangerschap heel wat te verduren. Als je die spieren na de bevalling gaat trainen, kun je ze weer volledig herstellen. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van een hele reeks klachten: vaginale verzakking, (klopt deze link? Leidt naar gynaecologie turnhout) lage rugklachten, urineverlies, je kunt niet lang meer in eenzelfde positie zitten of staan,... Deze klachten worden erger naarmate dat je ouder wordt. 

“Als je je lichaam graag ziet, ben je volgens mij genoodzaakt om postnatale kine te volgen. Je mag de impact die een zwangerschap op je lichaam heeft niet onderschatten. Negen maanden lang heb je je lichaam anders belast. Je slaapt, wandelt en zit anders. Dankzij postnatale kine krijgt je lichaam terug stabiliteit en eventuele verzwakkingen worden weer voor 100% hersteld. Hoewel het nooit te laat is om je bekkenbodemspieren te trainen, raad ik toch aan vrouwen aan om snel na de bevalling te komen. Zo kun je klachten op latere leeftijd reduceren.” - Anneleen Heyvaert, kinesitherapeute

Welke spieren verdienen nog aandacht tijdens postnatale kinesitherapie?

Naast de bekkenbodemspieren verdienen ook je buikspieren extra aandacht. In deze sessies staan het stabiliseren van de romp en het sluiten van de diastase centraal. Bij een diastase worden de rechte buikspieren uit elkaar getrokken. Tijdens het tweede trimester van je zwangerschap kan het zijn dat je een soort van ‘gleufje’ voelt tussen je rechte buikspieren. Dankzij deze lichamelijke verandering krijgt je baby wat meer plek in de buik.

Was je voor het eerst zwanger, dan heb je doorgaans slechts een lichte diastase van een tweetal centimeter die ook snel verdwijnt. Was het niet je eerste zwangerschap of ben je bevallen van een grote baby, dan is de kans groter dat de diastase wat omvangrijker is dan 2,5 centimeter. Het herstel vergt in dit geval wat meer tijd en wat meer zorgen.

Postnatale sessies hebben dus ook als doel deze rechte buikspieren weer te bundelen. Dit doe je door eerst de schuine buikspieren te trainen. Opgelet! Als je je rechte buikspieren al gaat trainen voordat de diastase gesloten is, maak je kans om de diastase nog groter te maken. Eens de diastase gesloten is, heb je weer voldoende stabiliteit en kun je die oude trainingsschema’s weer van onder het stof halen.

Wat doe je na een keizersnede?

Vrouwen die een keizersnede ondergingen, beginnen sowieso later met postnatale kine. Een keizersnede is een ingrijpende operatie, het litteken heeft dus tijd nodig om te genezen. Ook de buikspieren moeten herstellen. Zij kunnen hun sessies ten vroegste zes weken na de bevalling aanvatten.

Hoe zit het met de terugbetaling van postnatale kine?

Bij Partena Ziekenfonds geniet je een terugbetaling op perinatale kinesitherapie, dus zowel tijdens als na de zwangerschap. Voor perinatale kinesitherapie krijg je tot negen sessies terugbetaald.  Wil je graag weten welke voordelen jonge ouders nog meer krijgen bij Partena? Bekijk dan snel onze interessante voordelen op maat van je gezin.

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor kinesitherapie.

 
 

Wat moet je regelen?

 
Nu er een baby op komst is, valt er best wel veel te regelen. Van doktersafspraak tot zwangerschapsverlof: zowel administratief als praktisch zijn er zaken te doen de komende maanden. Stress daarover hoeft niet, want wij geven je onder andere een handige checklist zodat je zeker niets over het hoofd ziet. 
Zwangerschap regelen

Wat is werkverwijdering bij een zwangerschap?

Als je zwanger bent, kan je meestal gewoon blijven werken. Soms is dat echter geen goed idee. 

Vrouwen die een kindje verwachten, die net bevallen zijn of borstvoeding geven en die tewerkgesteld zijn in een omgeving die gevaarlijk is voor zichzelf of hun kind, kunnen in aanmerking komen voor werkverwijdering. Dan mag je je werk tijdelijk stopzetten, gedeeltelijk of helemaal. Er moet wel een arbeidsovereenkomst tussen jou en je werkgever bestaan. 

Heb jij recht op werkverwijdering tijdens of na je zwangerschap? In deze video leggen we uit wat werkverwijdering is.  


Of lees meer over werkverwijdering in dit artikel.


Hoe vraag je moederschapsrust aan?

Als nieuwe mama heb je recht op moederschapsrust. Dat moet je wel aanvragen bij je werkgever en je mutualiteit.

Lees hier alles over moederschapsrust

 

Wat is adoptieverlof?

Adopteer je een kindje van maximaal 7 jaar oud, dan heb je recht op adoptieverlof.

Lees hier meer over adoptieverlof

 

Wat is vaderschapsverlof of geboorteverlof?

Nieuwe papa's en meeouders hebben recht op 10 dagen geboorteverlof. 

Lees hier wat het is en hoe je het aanvraagt

 

Bevalling

 
Een bevalling blijft natuurlijk altijd een beetje spannend, hoe goed je je ook voorbereidt. Omdat je nooit helemaal zeker bent hoe het zal lopen, en omdat je straks een kersvers kindje in je armen houdt. Lees hoe een bevalling verloopt, wat er allemaal in je lichaam gebeurt en welke dingen je nu al kan doen.
Bevalling

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Lichamelijk

 • Je kunt je lichaam gedurende de volledige zwangerschap perfect voorbereiden op de bevalling door simpelweg in beweging te blijven. Blijf je fit tijdens de zwangerschap, dan zul je na de bevalling ook makkelijker je zwangerschapskilo's kwijtraken. Lees hier meer over wat wel en niet kan.
 • Je kunt er ook voor opteren om een specifieke zwangerschapscursus of een specifieke sport te volgen om je voor te bereiden op de bevalling. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld yoga, (aqua)gym en zwemmen, of je kunt kiezen voor haptonomie (aanrakingstherapie) of sofrologie (relaxatiemethode). Deze bewegingsvormen bereiden je zowel mentaal als lichamelijk voor op de bevalling. Download ook onze handige gids over een gezonde zwangerschap.

Geestelijk

 • Lichamelijke beweging is alvast een stap in de goede richting om jezelf ook geestelijk voor te bereiden op je bevalling.
 • Daarnaast is het ook goed om over de bevalling te lezen. Boeken, tijdschriften, folders, ... Alle extra informatie over bevallen is meegenomen.
 • I-mens organiseert zwangerschapscursussen die bestaan uit uit 5 prenatale lessen. Daarin komen zowel je arbeid en bevalling, als de kraamperiode als de voeding van je baby aan bod.
 • Ook bij Partena Ziekenfonds kun je terecht voor infoavonden die moeders in spe voorbereiden op hun bevalling.
 • Heb je nog prangende vragen over je bevalling, aarzel niet ze te stellen aan je huisarts of gynaecoloog. Zij staan altijd klaar met raad!

Praktisch

Vanaf 37 weken zwangerschap zorg je best dat enkele praktische zaken in orde zijn:

 • Zorg ervoor dat je 'koffer' klaarstaat, zodat je als het nodig is zo snel mogelijk kunt vertrekken naar het ziekenhuis (bevat o.a. kleertjes voor de baby, schone kleding en toiletspullen voor jezelf, zwangerschapsboekje, maxi-cosi, ...)
 • Als er andere kinderen zijn: zorg voor een stand-by oppas
 • Zorg voor eigen vervoer en een volle tank benzine
 • Vergeet je identiteitskaart niet!

Financieel 

Heb je een hospitalisatieverzekering? Dan moet je je geen zorgen maken over het kostenplaatje van je verblijf in het ziekenhuis. Ook als je kiest voor een thuisbevalling dekt je hospitalisatieverzekering een deel van de kosten! 

 

Ontdek ons e-book gezond zwanger

Van vitamines tot zwangerschapskwaaltjes, van wat je mag eten tot prenatale kine. Wil je graag alles weten over gezond zwanger zijn? Je ontdekt het in het e-book "Gezond zwanger".
Download het e-book

Infogesprek zwangerschap

Vragen over zwangerschaps- of ouderschapsverlof, kraamzorg en wat Partena voor jou en je kindje kan doen? We helpen je graag verder in een infogesprek. 
Maak een afspraak
 

Hoe weet je of de bevalling begonnen is?

Hoe herken je het begin van je bevalling? Een paar signalen kunnen erop wijzen dat de bevalling op gang komt.

De meest voorkomende signalen

 • Bloedverlies

  Bloedverlies wil niet noodzakelijk zeggen dat de bevalling op til is. De baarmoederhals bevat heel wat bloedvaten en is gevoeliger bij een vaginaal onderzoek of bij seksuele betrekkingen. Ook tijdens je zwangerschap zal hij sneller gaan bloeden. Neem in elk geval contact op met je arts bij eventuele bloedingen.
 • Het verliezen van de slijmprop

  Dit is een bruinachtige massa bestaande uit een afscheiding van slijm en soms ook bloed. Sommige vrouwen verliezen deze prop enkele dagen of zelfs enkele weken voor de bevalling. Geen reden tot paniek dus, maar bel toch even de gynaecoloog zodat hij je advies kan geven.
 • Het breken van de vliezen

  Hier is geen twijfel mogelijk: het breken van de vliezen kondigt de bevalling aan. Dat wil nog niet noodzakelijk zeggen dat de baby enkele minuten later ook effectief geboren zal worden. Hij kan nog verschillende uren blijven zitten in het overgebleven vruchtwater. De bevalling kan zich ook aandienen zonder dat je vliezen breken. In dit geval worden de vliezen in de kraamkliniek gebroken.
 • De ontsluiting van de baarmoederhals

  Je kunt dit zelf voelen, maar doorgaans zal men dit in de kraamkliniek beoordelen. Heb je ontsluiting én weeën, ga dan meteen naar de kraamkliniek.
 • Weeën

  Als ze een uur lang intens en regelmatig om de 5 tot 10 minuten voorkomen, is het tijd om naar de kraamkliniek te gaan.
 

Bevallen in de kraamkliniek... of thuis

 
Weet je al waar je wilt bevallen? Verkies je de intimiteit van een geboorte thuis? Of kies je liever voor de kraamkliniek? Ontdek hier meer over de verschillende opties.

Bevallen in een geboortehuis of thuis

Wie liever niet in het ziekenhuis wil bevallen, moet voor een thuisbevalling aan een aantal voorwaarden voldoen: 

 • Je zwangerschap moet normaal verlopen zijn.
 • Je mag geen enkele risicofactor op complicaties vertonen.
 • Voor het geval er toch een medische interventie nodig is, moet je woonplaats in de buurt van een ziekenhuis of kliniek liggen.
 • De bevalling wordt begeleid door een vroedvrouw die je vooraf gezien en voorbereid heeft. Op de grote dag komt ze met al het benodigde materiaal (monitor, zuurstof, infuus, ...) naar je toe.

Bevallen in de kraamkliniek

Je kunt het ziekenhuis of de kraamkliniek waar je wilt bevallen vrij kiezen. Doorgaans is het evenwel de makkelijkste oplossing om te bevallen in de kraamkliniek waaraan de gynaecoloog-verloskundige die je opvolgt, verbonden is. Hij of zij kent je dossier goed en kan een aantal administratieve zaken makkelijk voor jou regelen.

Wat bepaalt je keuze van kraamkliniek?

 • De nabijheid: een straal van ongeveer 50 km is een redelijke afstand om zonder stress naar de kraamkliniek te rijden als de weeën beginnen.
 • Het comfort: bepaal je prioriteiten. Kan de papa de bevalling bijwonen? Mag de kinesitherapeut je bijstaan tijdens de bevalling? Hebben de kamers een eigen badkamer? Zijn de bezoekuren voldoende? Wordt er voor mama en baby postnatale zorg aangeboden?
 • Het kostenplaatje: In sommige privéklinieken zijn de dokters niet geconventioneerd. Ze kunnen hun honoraria dus zelf bepalen. Vraag vooraf informatie over de kosten. Als je een hospitalisatieverzekering hebt, kun je heel wat besparen!
 • Een informatiesessie in de kraamkliniek van je keuze bijwonen is zeker geen slecht idee. Zo zie je hoe alles er in zijn werk gaat. Het is ook een goede gelegenheid om al je vragen te stellen.
 


 

De bevalling inleiden: wat houdt dat in?

Kun je zelf je bevalling op gang brengen als je uitgerekende datum overschreven is? Wat kun je verwachten?


Lees hoe je de natuur zelf een handje kan helpen, en wat er gebeurt als je bevalling wordt ingeleid in het ziekenhuis.

 

Wat kan een vroedvrouw voor jou betekenen?

 
De vroedvrouw staat je niet alleen bij aan het kraambed, het is ook tijdens je hele zwangerschap je steun en toeverlaat. Ook na de bevalling kan je op de vroedvrouw rekenen voor advies en begeleiding. 
Lees wat een vroedvrouw voor jou kan betekenen.
 

Voordelen van bevallen in het ziekenhuis

 
Voor veel vrouwen geeft het net rust om in het ziekenhuis te bevallen. Je bent omringd door de beste zorg en staat er niet alleen voor. Ook hier komt je hospitalisatieverzekering tussen. 

Lees alles over je hospitalisatieverzekering en bevallen in het ziekenhuis.
 

Kies jij voor een epidurale verdoving?

 

Een epidurale verdoving is een plaatselijke verdoving die de pijn van de weeën wegneemt. De verdoving wordt uitgevoerd door een anesthesist op jouw vraag.


Lees wanneer het beter te mijden is en hoe het precies in zijn werk gaat.

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

Wij geven een overzichtje van enkele van de lichamelijke veranderingen die kunnen optreden na de bevalling.

 

Nieuwe baby

 
En dan is daar plots die baby waar je zo naar uitkeek! Jammer genoeg komt zo’n kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Bovendien is elke baby anders. We geven je graag wat advies, en tips over waar je terecht kan met vragen.
Nieuwe baby

Je kindje is geboren, en nu?

 
Vlak na de geboorte van je kindje worden bepaalde vitale functies, organen en belangrijke zenuwen getest. Dit is het eerste onderzoek van je baby na de bevalling.

De eerste onderzoeken na de geboorte

Meteen na de geboorte neemt de kinderarts je baby even mee om zijn zogenaamde apgar-score te meten. De apgar-score is het resultaat van een test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby verkregen kan worden. 

De ademhaling, spierspanning, hartslag, kleur van de huid en reactie op prikkels van je baby worden beoordeeld met een score van 0 tot 2. Op basis van de resultaten beslist de arts of de baby speciale opvolging nodig heeft. Om te kijken hoe je baby het maakt de eerstvolgende dagen na de geboorte, test de kinderarts dezelfde parameters een tweede keer als je baby 2 dagen oud is.

Meten en wegen

De kinderarts onderzoekt naast de indicatoren van de apgar-score ook nog de volgende zaken:

 • Men zal je baby meten, wegen en zijn hoofdomtrek meten. Ook de sleutelbeenderen en de heupen worden onderzocht om te zien of ze tijdens de bevalling niet ontwricht zijn. De arts bekijkt ook de ogen, oren, voetjes en huid van je baby.
 • De arts bekijkt de fontanel, de membraanachtige zone aan de bovenkant van de schedel tussen de botten die zich na de geboorte nog moeten sluiten, en de schedelnaden.
 • De organen worden bekeken. De kinderarts zal ook de buik van je baby bevoelen om de omvang van de lever en de milt te beoordelen. Men bevoelt ook de rug om de nieren te controleren. Ook de geslachtsorganen, anus en navelstreng worden onderzocht.
 • De kinderarts onderzoekt het zenuwstelsel van je baby aan de hand van een basisreflex-test. Je zult zien dat je baby in zijn eerste levensminuten automatisch zal 'stappen', grijpen, zuigen en zich zal optrekken.
 • De kinderarts zuigt de slijmen uit de luchtwegen van de baby via een sonde in de baby zijn mond en neusgaten. Ook de werking van de slokdarm wordt onderzocht.
 

De emoties van je oogappel

Dat een baby huilt, is onvermijdelijk en dat kan soms zwaar te verdragen zijn. Hoe kun je het gehuil van je baby leren ontcijferen en hoe moet je erop reageren? Wenen is het enige middel waarmee een baby kan communiceren. Hij beschikt over een heel repertoire aan huilbuien die verschillen in intensiteit, duur en ritme. Niet zo gemakkelijk dus, om van in het begin te weten wat je baby wilt. 

Wij sommen de meest voorkomende emoties op die baby's uiten door te huilen.

Honger

Een schelle toon, een pauze om te ademen en daarna korte, hevige en ritmische kreten. Zodra je baby een paar weken oud is, worden de meeste huilbuien ’s nachts veroorzaakt door honger. 
Wat moet je doen? 
Geef je baby zo snel mogelijk borstvoeding of de papfles. Zijn honger slaat namelijk snel om in pijn en angst. 

Moe 

Je zuigeling begint te huilen zonder duidelijke reden. Het gehuil gaat van kwaad naar erger en hij begint tegen te spartelen. Meestal gebeurt dit 's avonds. Voor sommige baby’s maakt een stevige huilbui deel uit van het avondritueel. 
Wat moet je doen? 
Breng de baby naar zijn bedje, in een rustige kamer. Indien nodig kun je hem helpen door zachtjes tegen hem te praten of te neuriën.   

Knuffel 

Protestkreetjes, gejammer en uiteindelijk geschreeuw? Geen twijfel mogelijk: je baby verveelt zich. Alle pasgeboren baby’s hebben contact en gezelschap nodig.
Wat moet je doen? 
Neem je baby in je armen zonder te vrezen dat hij je manipuleert. Door zijn veiligheidsgevoel te versterken, zal zijn vertrouwen groeien en zal hij op termijn minder gaan vragen om opgepakt te worden.   

Pijn 

Plotse pijn zul je herkennen aan een schrille en doordringende kreet.Een chronische pijn gaat eerder gepaard met zwak en aanhoudend gejammer. In beide gevallen reageer je best onmiddellijk. 
Wat moet je doen? 
Bepaal waar je baby pijn heeft en blijf op de uitkijk voor de volgende symptomen: koorts (meer dan 38°C), braken, diarree, extreme bleekheid, huidirritatie, hoest, lopende neus, ... Ga in deze gevallen meteen op consultatie bij de dokter. 
Geen waarneembare symptomen? 
Misschien lijdt je baby aan kolieken. Probeer hem te sussen door zachtjes zijn buik te masseren en hem te wiegen.    

Boos 

Zijn kreten zijn erg hoog en luid. Ze uiten een intense frustratie of slaagt hij er gewoon niet in je te doen begrijpen wat hij wil. De kans is groot dat je geregeld woedekreten te horen krijgt. 
Wat moet je doen? 
Wees geduldig en laat hem rustig zijn woede uiten. Met de tijd zul je op de noden van je baby leren anticiperen. Hij zal dus minder reden hebben tot woedeaanvallen. Maar wat als hij maar niet wilt stoppen? Neem wat afstand. 

Ongemak 

Als je baby ergens last van heeft, zal hij aandringend en herhaaldelijk schreeuwen. Moet hij soms een boertje laten, heeft hij het warm of koud, is zijn luier nat? Wat moet je doen? 
Probeer de oorzaak van het probleem te achterhalen. Als de reden niet vanzelfsprekend is, kan het soms voldoende zijn om hem even op te tillen of hem in een andere positie te leggen.   

Het is een fase

Het gehuil van de allerkleinsten hoort bij de schrilste en luidste tonen die men kan horen in een huis.Het is dus normaal dat je er af en toe zenuwachtig van wordt. Voel je toch dat je de situatie niet meer de baas bent, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij iemand uit je omgeving, of vraag raad aan je arts of kraamverzorg(st)er. 

Hoe ga je om met een huilbaby?

 
Alle baby’s huilen, het is zowat de enige manier waarop ze kunnen communiceren. Maar wanneer wordt het te veel en spreken we van een huilbaby?

De weken en maanden na de geboorte van een baby zijn erg hectisch voor de ouders. Wanneer jouw kind veel huilt, maakt dat het heel wat zwaarder . Vroedvrouw Hanne Devos heeft ervaring in het begeleiden van ouders tijdens deze eerste levensmaanden. 

“Een huilbaby wordt gedefinieerd als een baby die overmatig huilt zonder zichtbare medische reden. Hoe de ouders het huilen van hun baby ervaren, wordt ook in rekening genomen."

Wat kan de oorzaak zijn van dit overmatig huilen? 

 • Een hevige huilbui kan het gevolg zijn van - onschuldige - krampjes. Zuigelingen kunnen na een fles- of borstvoeding last hebben van buikkrampen. Je kunt het je baby al makkelijker maken door bijvoorbeeld zacht het buikje te masseren.
 • Een medische reden die niet meteen duidelijk is. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van verborgen reflux, dan zal je kind bij pijn beginnen te huilen.
 • Een allergie aan koemelk kan voor heel wat hinder zorgen. Geef je borstvoeding, dan kun je koemelkproducten mijden in jouw voedingspatroon. Krijgt jouw baby de fles, dan kun je voor alternatieve producten kiezen.
 • Het karakter van jouw baby speelt ook een rol. Is je kind bijvoorbeeld erg gevoelig aan drukte? Dan kan het belangrijk zijn om de rust in huis te garanderen en veel bezoek te vermijden.
 • Wie weet heeft je kind een emotioneel of lichamelijk geboortetrauma opgelopen. De bevalling kan te traag verlopen zijn, of net te snel. Werd er een zuignap gebruikt, dan kan dit ook traumatiserend zijn voor een baby. Een sessie bij de osteopaat kan hier misschien heil brengen.
 • Het gedrag van de ouders kan ook een bepalende factor zijn. Wanneer een mama oververmoeid is en zich niet lekker in haar vel voelt, dan zal de baby dit ook aanvoelen. Die laat dit dan merken door te huilen. 

De behandeling van een huilbaby

Zoek op tijd hulp. “Laat je begeleiden door een kinderarts, die vindt mogelijk een medische reden voor het overmatige huilen. Daarnaast kan een vroedvrouw ook ondersteuning bieden en tips geven. Denk ook aan extra hulp in huis in de vorm van kraamzorg. Zo kun je die oververmoeidheid ook aanpakken.”

Het kan handig zijn om een huildagboek bij te houden. Op die manier kun je misschien een regelmaat ontdekken in het huilgedrag van je baby. Het kan helpen om de oorzaak te achterhalen.

Tips voor het omgaan met een huilbaby

 • Elk kind vraagt een eigen aanpak, je kunt niet zomaar dé oplossing vinden. Probeer het huilen te interpreteren en de oorzaak weg te nemen. Heeft je kind honger? Dan geef je een flesje. Is je baby vermoeid? Leg het in bed.
 • Een baby zal pas rond de leeftijd van vier maanden oorzaak en gevolg herkennen. Voor die leeftijd kun je een baby dus niet verwennen. Geef je kind dus alle aandacht en neem hem/haar vast wanneer het nodig is.
 • Zorg voor structuur, zoals een ritueeltje bij het slapengaan.
 • Valt je baby in slaap na een hevige huilbui? Dan is het belangrijk om even te kijken in het wiegje.
 • Als je voelt dat het je allemaal te veel wordt, is het belangrijk om een time-out te nemen. Leg je baby op een veilige plek, zoals in de wieg, en bekom een vijftal minuten in een andere kamer. 

Laat je goed omringen en aarzel niet om hulp te vragen wanneer het even niet meer lukt. 

 

Hulpmiddeltjes voor goede nachten

 
Lukt het maar niet om je kleintje naar dromenland te helpen? Luister dan naar je gevoel. Denk je dat er meer aan de hand is? Praat er dan over met een deskundige. Dit kan je huisarts zijn of de verpleegkundige van jouw Kind en Gezin consultatiebureau.

In de Partena en OZ Gezondheidsshop Shopavita vind je onder meer matrasbeschermers en een nachtlampje, of gewoon een leuk slaapzakje.
 
 

EHBO bij baby's en kinderen

Je baby die zich verslikt, een onzachte landing bij de eerste stapjes... Met een baby in huis is een ongelukje nooit veraf. Hoe reageer je, en wanneer zoek je hulp?

Lees alles over EHBO bij baby’s en kinderen.

Wat als je baby niet makkelijk slaapt?

 Je baby kan ‘s nachts niet slapen, slaapt niet door, of wil niet in z'n eigen bed slapen. Als mama of papa kun je je kind helpen om tot een gezond slaappatroon te komen.


Lees tips voor moeilijke slapers.

Breng je baby tot rust met babymassage

Aanraking is een primaire behoefte van elke baby. Babymassage  brengt je baby tot rust en geeft ook jou een momentje van ontspanning.


Lees hoe je eraan begint
 
 

Nieuwe baby in huis: bij wie kan je terecht met vragen?

Kersverse mama en/of papa, jullie staan er niet alleen voor. Is het je eerste kindje, dan is alles nieuw. Op wie kun je rekenen tijdens die eerste dagen met je nieuwe baby thuis? En wat met vragen bij borstvoeding of als je baby ziek is? Hieronder een handig lijstje van bij je wie terecht kan met wat, de eerste dagen, maar ook daarna.

De kraamkliniek

Als je in de kraamafdeling ligt met je baby'tje, aarzel dan niet om vragen te stellen aan de verpleegsters en dokters die langskomen. Je hoeft niet verlegen te zijn om die te stellen of uit te drukken. Je bent niet verondersteld om als kersverse ouder al alles te weten. In het ziekenhuis komen vaak ook mensen van Kind en Gezin, een kraamverzorger en een kinesist langs. Ook aan kunkan je al je vragen stellen.

Kind en Gezin

Kind en Gezin is een agentschap van de Vlaamse overheid. Je kunt bij Kind en Gezin terecht voor gratis advies omtrent de gezondheid, verzorging, opvoeding en opvang van je baby'tje of jong kindje. 
Een medewerker van Kind en Gezin kan bij je thuis komen of jij kunt zelf naar een consultatiebureau gaan. Er is ook telkens een moment in de week dat je je kindje zonder afspraak kunt gaan wegen. Kind en Gezin voert ook de eerste gehoortest uit en kan de eerste vaccinaties geven.
Je kunt Kind en Gezin bereiken op het nummer 078 150 100, elke werkdag tussen 8u en 20u.

Kraamzorg

Na de geboorte van een kindje is extra hulp zeker welkom. Hiervoor kun je een beroep doen op betaalbare en deskundige kraamzorg aan huis.
Kraamverzorg(st)ers helpen met de verzorging van het kindje, zorgen ervoor dat de ouders voldoende kunnen rusten, geven ondersteuning en tips rond (borst)voeding, vangen eventueel ook de andere kinderen op en nemen lichte huishoudelijke taken op zich. 

Vroedvrouw aan huis

Heb je wat extra postnatale hulp nodig als mama of bij de verzorging van je pasgeborene? Dan kun je bij een vroedvrouw terecht. De vroedvrouw biedt o.a. vroedkundig-technische verstrekkingen (navelzorg, hielprik, controle van de baarmoeder, ...), advies rond borstvoeding, observatie en begeleiding van moeder en kind in de kraamperiode, ...
De vergoeding voor de vroedvrouw wordt, zowel bij consultatie als thuisbezoek, volledig terugbetaald door Partena Ziekenfonds. Je hoeft zelf niks te doen, de vroedvrouw maakt voor jou alles in orde. Deze terugbetaling is enkel voor vroedvrouwen die geconventioneerd zijn. In andere gevallen is de terugbetaling ongeveer 25% lager. Sommige vroedvrouwen rekenen vervoersonkosten aan.

Je kinderarts of huisarts

Vertoont je baby symptomen die verontrustend zijn, neem dan contact op met je huisarts of kinderarts. 
Voorbeelden van verontrustende symptomen zijn: langdurig droge pampers, koorts vanaf 38° voor baby's tot 3 maanden, (aanhoudende) koorts vanaf 39° voor baby's ouder dan 3 maand, moeilijke ademhaling, weinig of niet eten of drinken, sufheid, geen kleur in het gezichtje, meer huilen dan normaal, stuipen, aanhoudende diarree, blauw-rode huidvlekjes, … 
Kun je je arts niet bereiken en vertoont je kindje zorgwekkende symptomen, begeef je dan naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

De kinderopvang

Onthaalmoeders en -vaders en kinderverzorg(st)ers hebben een professioneel diploma en vaak veel ervaring. Wees dus niet bang om een vraag te stellen aan de onthaalmoeder of kinderverzorg(st)er van je baby. Hun eerste bezorgdheid is de zorg voor jouw kindje.

Borstvoedingsadvies

De Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding (VBBB) beantwoordt jouw persoonlijke vragen over borstvoeding een geeft informatieve bijeenkomsten. Waarom borstvoeding geven? Hoe borstvoeding geven? Welke vitaminen heeft mijn kindje extra nodig bij borstvoeding? 

Gezin en Handicap

Ben je ouder van een kind met een handicap, of vermoed je dat er iets misloopt in de ontwikkeling van je kind? Gezin en Handicap wil een aanspreekpunt zijn voor al wie te maken krijgt met een handicap. Met jouw ervaringen en vragen kun je bij Gezin en Handicap terecht. 
Gezin en Handicap geeft informatiemomenten, beschikt over een documentatiecentrum en geeft publicaties uit over concrete thema's. 

De apotheek

Je apotheker staat voor je klaar voor advies rond inname van medicatie, verzorgingsproducten, middeltjes bij kleine kwaaltjes, rode billetjes, ... Als je twijfelt over iets van medicatie of verzorgingsproducten die verkrijgbaar zijn bij de apotheek, vraag het dan gerust even na aan je apotheker. 
Dringend medicatie nodig, vergeten een reservedoos melk in te slaan of is je vaste apotheek al gesloten? Zoek een apotheek van wacht in jouw buurt. Het noodoproepnummer voor een apotheek van wacht is 24/24 beschikbaar op T. 0900 10 500 (0,50 euro/min).

shopavita.be, de gezondheidsshop van Partena en OZ

Pampers, natuurlijke verzorgingsproducten, een aerosol, draagdoeken, papflessen, vochtige doekjes, een kinderstoel of reisbed: je kunt het allemaal online aankopen via shopavita.be. Als klant van Partena Ziekenfonds ontvang je minstens 10% korting.

Thuisopvang ziek kind

Is je kindje ziek en mag het niet naar de opvang? Dan kun je op weekdagen beroep doen op de dienst Thuisoppas ziek kind. Samen met Partena zoek je een oplossing voor je kindje. Ontdek meer over Partena thuisoppas voor je ziek kindje en hoe je dit aanvraagt.

Antigifcentrum

Heeft je kindje je potje vitaminen ingeslikt? Of andere medicatie? Van giftige planten gegeten? Van een of ander huishoudproduct of chemisch product gedronken? Een sigaret, nicotine of tabaksresten opgegeten? Chloordampen ingeademd? Een CO-vergiftiging opgelopen? Of is de vergiftiging op een andere manier gebeurd? 
Neem dan contact op met het antigifcentrum op T. 070 245 245. Een arts beantwoordt je oproep elke dag, 24/24. 

 

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Praat erover. Het is niets om je voor te schamen. Vraag raad en hulp aan iemand die je vertrouwt.

Lees hoe je de babyblues en een postnatale depressie herkent en wat je kan doen.

 
 

Ik eet zelf, mama!

 Als je kind ongeveer 1 jaar oud is, is het klaar om zelf te leren eten. Dat doe je uiteraard stap voor stap.

Plets… met het handje recht in de fruitpap. Komt dit je misschien bekend voor? De meeste kindjes beginnen nu (of zelfs al iets vroeger) veel interesse te hebben om zelf te eten. Hoe start je hier nu mee? En wat doe je als je peuter niet wil eten?

Stapsgewijs

 1. Stap 1
  Bij elke maaltijd geef je enkele kleine dingen die je baby met zijn of haar vingers kan eten: stukjes kip, stukjes fruit, een roosje broccoli… Ondertussen geef je zelf eten met een lepeltje. Wacht nog even met stukjes rauwe wortel en appel want die zijn nog te hard.
 2. Stap 2
  Laat je kind opscheppen met een lepel, terwijl je ook zelf nog eten geeft met een lepel. Een lepel naar de mond leren brengen zonder onderweg het eten te verliezen, is niet makkelijk! Oefening baart kunst. Als je merkt dat het alleen eten beter gaat, bouw dan het gebruik van de tweede lepel af.
 3. Stap 3
  Rond 18 maanden kan je kindje een vork gebruiken, stukjes opprikken en afhappen. Toch is ook dit in het begin nog heel lastig, want hij of zij zal de vork vastnemen in een volle vuist waardoor het moeilijk is om ‘juist’ te mikken. Eten met mes en vork kunnen kinderen meestal pas vanaf 6 à 7 jaar.

Ik lust het niet 

Vanaf de leeftijd van 1 jaar groeien kinderen minder snel en eten ze ook minder. Maak je dus niet ongerust wanneer dit het geval is. Vanaf nu ontdekken kinderen ook dat ze sommige zaken niet lekker vinden, en kunnen ze afwijzend staan tegenover nieuwe voeding.

Enkele tips van Partena Kinderopvang

 • Heb je al oudere kinderen? In de kinderopvang zitten de kinderen die starten met zelfstandig eten steeds aan tafel bij de andere kinderen. Op die manier zien ze hoe de oudere kindjes dit doen. Zien eten, doet eten!
 • Zit bij je kindje zodat je kunt helpen als dat nodig is. Lukt het nog niet zo goed? Probeer dan eens om het lepeltje te vullen, en laat je kind het lepeltje vervolgens zelf in zijn/haar mond steken.
 • Voorzie een grote slab, zodat je kind zorgeloos kan morsen. 
 • Heel belangrijk is positief bekrachtigen. Wees niet boos als je kindje morst, of als het niet meteen lukt.
 • Schakel je over van flesje naar beker? Kies dan meteen voor een gewone beker (zonder tuit en zonder handvaten). Op die manier leert een kindje onmiddellijk op de juiste manier drinken. Zorg er gewoon voor dat je maar een klein beetje drinken in de beker doet zodat je kindje niet te veel kan morsen.
 • Een peuter leert zijn eigen wil kennen; hoeveel hij eet kan hij alleen beslissen. Hij ziet dat hij veel aandacht krijgt als hij weinig of kieskeurig eet. Wij volgen het principe: wij kiezen wat er gegeten wordt (dus wat de pot schaft) maar het kind kan beslissen hoeveel hij eet. Samen scheppen we op.
 • Een goede regel is dat een kind toch 10 keer iets moet proeven voor hij of zij echt kan zeggen dat hij/zij iets niet lust; jonge kinderen moeten nog veel texturen, geuren en kleuren ontdekken.
 • Geef zelf het goede voorbeeld: proeven en mee-eten is ook belangrijk.
 • Wij bieden aan, maar dwingen nooit; wat ‘goed’ gegeten is, is afhankelijk van elk kind en zijn haar gewoonten. Vertrouw erop dat je kindje kan aangeven wanneer het genoeg gegeten heeft. Wij vragen wel altijd of ze nog soep of water willen, om zeker te zijn dat ze voldoende gehydrateerd zijn.
 • Eten is gezellig dus maak het ook gezellig: geef kinderen tijd en ruimte op te proeven en proberen

Opgelet!

Hou altijd toezicht tijdens het eten. Verslikking en verstikking zijn een reëel gevaar. Zelfs bij hele zachte etenswaren zoals banaan. Vraag aan je pediater of bij de crèche om je uit te leggen hoe je moet ingrijpen als dit zou voorvallen; of volg een EHBO-cursus voor kinderen en baby’s. 

Bron: Partena Kinderopvang en Kind en Gezin.

Wanneer is het tijd voor de eerste inentingen van je baby?

 De juiste inentingen beschermen je baby tegen diverse risicovolle ziektes. Bovendien beschermen ze ook de rest van de gemeenschap. 


Lees wanneer het tijd is voor baby's eerst vaccinaties.

 

EHBO bij baby's en kinderen

Je baby die zich verslikt, een onzachte landing bij de eerste stapjes... Met een baby in huis is een ongelukje nooit veraf. Hoe reageer je, en wanneer zoek je hulp?

Lees alles over EHBO bij baby’s en kinderen.
 

Ecologische keuzes voor je baby

De voetafdruk van een klein mensje is best groot, maar je kan wel het een en ander doen om die te verkleinen.

Lees hoe je ecologische keuzes maakt voor je baby