Nieuws Autonomie
16 februari 2018

deel

Waarom betalen we elk jaar een zorgpremie?

Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen Vlamingen een zorgpremie aan hun zorgkas. Maar waar gaat dat bedrag nu precies naartoe? Met die zorgpremies verbeteren ze de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen.
Waarom betalen we elk jaar een zorgpremie?

De zorgpremie

Onze zorgpremie gaat volledig naar de Vlaamse sociale bescherming. Maar wat gebeurt er dan? De Vlaamse sociale bescherming gebruikt dat geld om meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen een zorgbudget te geven.

Het gaat om een Vlaams zorgbudget voor personen met een handicap, zwaar zorgbehoevenden en ouderen met een zorgnood. Maar ook tegemoetkomingen voor mobiliteitshulpmiddelen, zoals een rolstoel, elektrische scooter of duwwandelwagen.  

Zorgen voor elkaar

Wie is er geholpen met de zorgpremie? Wel, dat zijn mensen zoals Ruiz, een jongen van 6, die een zorgbudget heeft voor mensen met een handicap.

Of Lieve, die een zorgbudget krijgt voor zwaar zorgbehoevenden, sinds ze na een aantal zware operaties en problemen met haar gezondheid niet alles zelf meer kan. Liliane krijgt de zorgbudgetten voor ouderen en voor zwaar zorgbehoevenden, nadat ze in haar huis een zware val maakte.

Ruth is dan weer een klein vrolijk meisje, dat dankzij de zorgbudgetten voor zwaar zorgbehoevenden en voor mensen met een handicap, wordt geholpen om op een zo comfortabel mogelijke manier te leven.

Je ontmoet hen in de filmpjes van Agentschap Zorg en Gezondheid.

Ontdek alle verhalen.

Wat doet Partena Zorgkas?

Wat is dan de Partena Zorgkas, vraag je je misschien af? De zorgkassen staan in voor de dagelijkse werking van de Vlaamse sociale bescherming. Een zorgkas is een instelling opgericht door ofwel een ziekenfonds, ofwel door de Vlaamse overheid (Vlaamse Zorgkas).

Afhankelijk van je woonplaats en je statuut, moet of kun je aansluiten bij een zorgkas. Iedereen die in Vlaanderen woont of in Vlaanderen komt wonen en ouder is dan 25 jaar, is verplicht zich bij een zorgkas aan te sluiten. De aansluiting start op 1 januari van het jaar waarin men 26 wordt. Ben je jonger dan 25 jaar, dan kun je je niet aansluiten. Maar je kunt wel een tegemoetkoming aanvragen. 

Inwoners van Brussel-hoofdstad (postcode 1000 t.e.m. 1210) die ouder zijn dan 25 jaar, zowel Nederlandstaligen als Franstaligen, hebben de keuze. Zij kunnen zich aansluiten, maar het is niet verplicht.

Meer info

Wil graag meer informatie over de Partena Zorgkas of over de Vlaamse sociale Bescherming? We geven je graag een overzicht op onze website. Ook op de website van de Vlaamse overheid vind je alle details terug.

Lees ook

Dag van de geleidehond: hoe kan jij helpen?

Een tijdje geleden ging een filmpje viraal op sociale media waarin werd uitgelegd dat je een geleidehond zonder baasje niet mag aaien maar moet volgen omdat de kans groot is dat het baasje hulp nodig heeft en de hond je naar hem of haar zal brengen. Ter ere van de dag van de geleidehond, hebben we samen met geleidenhond.be een lijstje gemaakt met tips waarmee je het leven van een geleidehondgebruiker en zijn hond gemakkelijker kan maken.

Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall

De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.