Nieuws Autonomie
20 april 2021

deel

Je betaalt niet langer 'de prijs van de liefde'

Je bent een persoon met een beperking en woont samen met een partner die inkomsten heeft? Of je wilt graag gaan samenwonen met je partner? 

Sinds 1 januari 2021 houdt de FOD Sociale Zekerheid geen rekening meer met de inkomsten van je partner bij de berekening van jouw integratietegemoetkoming. Hetgeen bekend stond als 'de prijs van de liefde' verdwijnt dus. Als je al een integratietegemoetkoming ontvangt, zal de FOD Sociale Zekerheid zelf deze tegemoetkoming herberekenen. 

Ontvang je nog geen tegemoetkoming? Misschien net omdat je een partner hebt met inkomsten? Dan dien je zelf een herziening aan te vragen bij de FOD Sociale Zekerheid.

Dit kan je zelf via My Handicap met behulp van je identiteitskaart en pincode.

Als je hier ondersteuning bij nodig hebt kun je terecht bij onze Dienst Maatschappelijk Werk. Je kunt hiervoor bellen op het nummer 02/218.22.22 of rechtstreeks een afspraak maken.

Lees ook

Dag van de geleidehond: hoe kan jij helpen?

Een tijdje geleden ging een filmpje viraal op sociale media waarin werd uitgelegd dat je een geleidehond zonder baasje niet mag aaien maar moet volgen omdat de kans groot is dat het baasje hulp nodig heeft en de hond je naar hem of haar zal brengen. Ter ere van de dag van de geleidehond, hebben we samen met geleidenhond.be een lijstje gemaakt met tips waarmee je het leven van een geleidehondgebruiker en zijn hond gemakkelijker kan maken.

Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall

De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.

Zij geeft orders en ik voer uit. Maar is het al anders geweest?

Op 23 juni 2020 is het weer zover: de Dag van de mantelzorg! Een prachtig initiatief dat alle mantelzorgers een hart onder de riem steekt. Want mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Maar zorgen ze ook voldoende voor zichzelf? Wie lieten Roland Geldhof (82 jaar) aan het woord. Deze enthousiaste Oostendenaar staat dag en nacht klaar voor zijn vrouw Jeanine (79 jaar). “We nemen de dag zoals hij komt. Is het mooi weer buiten? Dan gaan we samen op pad of zoeken de tuin op.”