Nieuws Autonomie
17 mei 2021

deel

Nieuwe manier om zorgbehoevendheid in te schalen

Vanaf 1 juni 2021 gebeurt het bepalen van de zorgbehoevendheid bij volwassenen vanaf 18 jaar aan de hand van een nieuw inschalingsinstrument. Voor jongeren  onder de 18 jaar wijzigt er niets.
Om de zorgbehoevendheid bij volwassenen in te schalen, werd er tot nu gebruik gemaakt van de Belprofielschaal. Vanaf 1 juni zal daarvoor de BelRAI screener gebruikt worden, een nieuw inschalingsinstrument. Dit inschalingsinstrument is eerste stap van de Vlaamse Overheid richting een unieke schaal voor het meten van zorgbehoevendheid. 

Wat verandert er voor jou?

  • Heb je een lopend zorgbudget? Dan wijzigt er voor jou niets.
  • Loopt je zorgbudget binnenkort af en moet je budget herzien worden?
    Dan zal dit vanaf 1 juni bekeken worden aan de hand van het nieuwe instrument. Reken wat meer tijd als de gemachtigd indicatiesteller langs komt. 

Wil je het zorgbudget zwaar zorgbehoevenden aanvragen?

Heb je in het dagelijkse leven ondersteuning nodig van derden om in je behoeften te voorzien, dan kom je mogelijk in aanmerking voor dit zorgbudget. Die ondersteuning kan gegeven worden door bv. een mantelzorger, een dienst voor gezinszorg of poetshulp om jou te helpen bij het bereiden van maaltijden, onderhouden van de woning, het wassen en aankleden, enz. 
Vraag je je af of je in aanmerking komt voor dit budget en hoe je dit aanvraagt?  Lees meer over het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden