Loopbaanwijziging

Pensioen

Ga je met pensioen, dan hoef je je ziekenfonds niet rechtstreeks te verwittigen. De instantie die je pensioen uitbetaalt, zal dat voor je doen.

Pensioenaanvraag

Ben je loontrekkende of zelfstandige, dan ontvang je een brief van de pensioeninstellingen (Rijksdienst voor Pensioenen voor loontrekkenden, RSVZ voor zelfstandigen) met de mededeling dat je recht op pensioen automatisch onderzocht wordt. Heb je die brief elf maanden vóór je wettelijke pensioenleeftijd nog niet ontvangen, neem dan zelf contact op met de pensioendienst.

Je ziekenfonds zal op basis van de info over je pensioen zelf bekijken of je eventueel recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming.

Soorten pensioenen

Bij 'pensioenen' worden vaak verschillende begrippen tegelijk gebruikt. 

Rust- of wettelijke pensioenen

Wanneer je met pensioen gaat aan het einde van je loopbaan, dan geniet je een rustpensioen. De wettelijke pensioenleeftijd in België is  65 jaar, zowel voor vrouwen als voor mannen.

Overlevingspensioen

Als je overleden echtgeno(o)t(e) gewerkt heeft, dan geniet je een overlevingspensioen. Je kunt er aanspraak op maken als je op het ogenblik van het overlijden minstens 45 jaar oud bent en je minstens een jaar gehuwd bent.

Brugpensioen of vervroegd pensioen

  • Brugpensioen is geen pensioen, maar een vorm van werkloosheid. Je kan het brugpensioen al dan niet aanvragen in functie van de sector waarin je gewerkt hebt.
  • Het vervroegd pensioen betekent dat je met pensioen gaat vóór de grensleeftijd van 65 jaar.

Inkomensgarantie voor ouderen (IGO)

De IGO is een sociale uitkering voor de gepensioneerden waarmee een laag pensioen aangepast kan worden aan een bepaald minimumbedrag. Een IGO geldt dus als extraatje voor kleine pensioenen.

Nuttige links

Partena is er voor jou

Geef jezelf de nodige ruimte om volop te genieten van je pensioentijd. Partena Ziekenfonds helpt je daarbij. Wij bieden betrouwbare poetshulp, interessante voordelen, deugddoende vakanties, en zorgen uiteraard dat je goed verzekerd bent. 

Heb je thuiszorg nodig, of advies om langer thuis te blijven wonen? Wij helpen graag!

pensioen ziekenfonds

Advies op maat via video

Persoonlijk advies nodig? Plan een afspraak met een klantenadviseur voor een gesprek via video of telefoon. 

Afspraak maken

Blog en nieuws

Gezond advies en het laatste gezondheidsnieuws

65-plus voordelen

Voordelen voor 65-plussers

Je krijgt tal van voordelen vanaf je 65 jaar bent. Sommige zijn gekend, voor andere moet je al een echte speurneus zijn om ze weten te vinden. Partena Ziekenfonds helpt je een handje.

Thuiszorg ouderen

We helpen je vooruit

Naast een ziekteverzekering biedt een ziekenfonds ook een uitgebreid zorgaanbod aan. Achter dat zorgaanbod schuilt een team van professionele medewerkers waarbij je dagelijks terecht kunt voor advies en dienstverlening afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk
ziekenfonds dat bereikbaar is, waar en wanneer het jóu past!

Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena