Medische reisbijstand

Europese Ziekteverzekeringskaart

Met de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bewijs je in het buitenland dat je in België in orde bent met de wettelijke ziekteverzekering. Je kunt zo in het buitenland terugbetaling voor dringende of noodzakelijk medische zorg krijgen.

Reizen in coronatijden: check zeker het actuele reisadvies!

EZVK zorgt voor vlotte terugbetaling in het buitenland

Wie in België sociale bijdragen betaalt, en een terugbetaling van medische kosten krijgt bij het ziekenfonds (bv. werknemers, werklozen, zelfstandigen), kan bij het ziekenfonds gratis een EZVK aanvragen.

  • Ben je in het buitenland (op vakantie, voor je studies of het werk) en heb je medische zorgen nodig, dan kun je de EZVK gebruiken om ter plekke van terugbetaling te genieten. Dat wil zeggen: word je opgenomen in een openbaar ziekenhuis, of ambulant verzorgd bij een erkend arts, dan zullen de kosten via de EZVK gefactureerd worden aan je ziekenfonds. Zelf betaal je in dat geval enkel het remgeld.
  • Ben je in orde met je ziekenfondsbijdragen, dan is het mogelijk dat ook het remgeld dat je in het buitenland betaalt, terugbetaald wordt. Daarvoor neem je vanuit het buitenland binnen de 48 uur na je opname of verzorging contact op met Mediphone Assist (T. 0032 2 778 94 94).

Hoe aanvragen?

De EZVK is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je je bij een medische noodsituatie in het buitenland alvast minder zorgen hoeft te maken over het papierwerk en het prijskaartje. Een EZVK aanvragen kan via MijnPartena. Doe het wel tijdig, ten laatste twee weken voor je vertrek!

Last-minute certificaat

Ga je op reis en ben je vergeten om ruim op voorhand je Europese Ziekteverzekeringskaart aan te vragen? Voortaan kun je nog snel een voorlopig digitaal certificaat opvragen via MijnPartena. Klik op de betreffende link in MijnPartena en je ontvangt het document meteen in je inbox. Snel en makkelijk!

Toch geen EZVK mee?

Geen nood. Je kunt ook naar het buitenland vertrekken zonder EZVK. In dat geval vraag je bij dringende ziekenhuisopname de nodige documenten op via Mediphone Assist (T. 0032 2 778 94 94). Zij bezorgen alles aan het buitenlandse ziekenhuis. Dit doe je best ook bij ambulante zorgen na een wintersportongeval.

Waar is de EZVK geldig?

Met de EZVK worden enkel dringende of echt noodzakelijke zorgen terugbetaald in Australië, Macedonië, Zwitserland en alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER): België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, IJsland, Italië, Hongarije, Kroatië, Letland, Liechtenstein , Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden.

  • Privé-ziekenhuizen of -zorgverstrekkers aanvaarden de kaart niet. Kun je de EZVK niet gebruiken, dan betaal je de kosten ter plekke, en breng je bij je terugkeer in België de nodige documenten en facturen binnen bij het ziekenfonds om terugbetaling te verkrijgen via onze dienst Dringende Zorgen Buitenland.
  • Opgelet als je reist naar Australië: Registreer je in het dichtstbijzijnde Medicare-kantoor. Op vertoon van je paspoort en je EZVK ontvang je een Medicare Card. Als je gezondheidszorg nodig hebt, dan kun je rechtstreeks naar de dokter, het ziekenhuis of de apotheek gaan, de volledige gevraagde som betalen en de terugbetaling aan een Medicare-kantoor vragen. Heb je ter plaatse geen terugbetaling gevraagd, dan krijg je enkel de hospitalisatiefacturen (minstens 1 overnachting) terugbetaald bij terugkeer in België.

Handleiding op zakformaat

Download de gratis EZVK-app van de Europese Commissie op je smartphone. Je vindt er meer info over de EZVK en hoe je ze in elk Europees land gebruikt. Zo heb je, ook op vakantie, alle info meteen bij de hand, zoals:

  • algemene informatie over de kaart
  • alarmnummers voor elk land
  • verzekerde behandelingen en kosten
  • hoe vergoedingen aanvragen
  • met wie contact opnemen als je je kaart hebt verloren

Waar ga je naartoe? 

Onze tool vertelt je welke
vaccins en documenten
je nodig hebt.

Wat te doen bij buitenland

Selfservice in MijnPartena

Dringend een reisdocument nodig?

Vertrek je op reis en heb je dringend een EZVK of een ander reisdocument nodig? Vraag het aan via MijnPartena!

Je ontvangt het attest snel in je inbox, jouw elektronische brievenbus in MijnPartena.

Naar MijnPartena

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena